Olympische Spelen, festival der technologie

Het technologiefestival is vrijdag losgebarsten! De Olympische Spelen in Rio de Janeiro kunnen niet zonder technologie. En dat gaat iedereen merken. Sport en technologie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. En dat wordt in de toekomst alleen maar meer. Niet alleen de atleet profiteert van technologische innovaties, ook in de huiskamer doen we dat steeds meer. Alle grote merken stellen hun technologische kennis ter beschikking, ook de sport-startup deelt mee in dit grootse feest.

Door: Arno Hermans van Sport eXperience

3D-geprint been voor paralympiër Denise Schindler

De Duitse paralympische fietser, Denise Schindler, heeft samen met AutoDesk een 3D-geprint been ontwikkeld en ook Nike grijpt deze nieuwe technologie aan om spikes te printen voor atleten. De Amerikaanse sprinter Allyson Felix wil daarmee het gouden succes van 2012 herhalen. Felix heeft in samenwerking met Nike nieuwe spikes gecreëerd die aan alle eisen voldoen. De Nike Zoom Superfly Flyknit is ontwikkeld in een team van wetenschappers, ingenieurs, Felix en haar coaches. De 3D-printtechnologie is gebruikt om prototypes te printen van de spikes om sneller en betere aanpassingen te kunnen doorvoeren. Nike ziet snellere trainingstijden door de verhoogde efficiëntie in de bochten.

Ook Dumoulin profiteert van aerodynamica

TU Delft heeft zijn steentje bijgedragen middels zijn aerodynamica-kennis, die is ingezet voor tijdrijder Tom Dumoulin. De combinatie van een levensechte geprinte versie van de renner met de juiste materialen en houding helpt Dumoulin op weg richting het podium.

Ook BMW geeft de Olympische Spelen een boost met aerodynamica en wel met de meest aerodynamische rolstoel. De Amerikaanse paralympiërs moeten hiervan profiteren. Voor BMW is het voor het eerst dat het bedrijf vergaarde kennis heeft ingezet voor deze vorm van mobiliteit.

Microsoft en SAP zetten kennis in

Voor de Duitse zeilers draaide Londen 2012 uit op een grote teleurstelling. Geen enkele medaille werd behaald. SAP Sailing ontwikkelde vervolgens een zeilanalyseprogramma waarmee de Duitse zeilers hun race aan de hand van alle data over getijden, positie, snelheid en windrichting kunnen analyseren. Sinds 2014 zijn de windpatronen en getijden van het Olympisch parcours door middel van GPS-trackers in kaart gebracht. Met SAP denken de Duitsers een voorsprong te hebben genomen op de concurrentie.

Gemaskerde tienkampers zijn blessurevrij

In aanloop naar Rio is de technologische ontwikkeling ook aangewend ter voorkoming van blessures. Nu zal blijken of deze investering zich uitbetaalt in medailles. Volleybalster Kelsey Robinson en haar teamgenoten dragen ieder een kleine zwarte tracking device tijdens de trainingen. Team USA-coach Karch Kiraly neemt alle informatie tot zich als het gaat om hoeveel de speelsters springen, hoe hoog ze springen en de intensiteit van de sprongen. Deze informatie draagt bij aan bepaling van de belastbaarheid van zijn volleybalsters.

En in het atletiekstadion houdt tienkamper Ashton Eaton letterlijk het hoofd koel. Het Nike Sports Research Lab heeft een zogenoemde ‘cooling hood’ ontwikkeld, een masker dat het hoofd bedekt en een bepaalde koelte afgeeft. De vraag is nog of deze gekoelde helm daadwerkelijk te zien is.

Nauwkeurigheid

Het integreren van technologie in kleding vervangt op termijn de tracking devices. Het Amerikaanse Zebra integreert rfid-sensoren in de kleding van de sporters. Deze sensoren zenden vijftien keer per seconde een signaal uit en geven de positie van een speler aan met een nauwkeurigheid van 15 cm. Naast de positie wordt ook data genereert over belastbaarheid van een speler tijdens een training of wedstrijd. In het zwemmen telt elke honderdste van een seconde. Het is het verschil tussen goud of helemaal niets.

Het Amerikaanse zwemteam is met hulp van BMW in staat gebleken een nog nauwkeurigere bewegingsanalyse in het water te maken. Door middel van LED’s op het lichaam, geregistreerd door een high-speed video, heeft BMW bewegingen van alle afzonderlijke lichaamsdelen in beeld gebracht. Coaches en zwemmers kunnen hiermee minieme aanpassingen doorvoeren.

Fietsen in de virtuele wereld

Natuurlijk mag in deze lijst ook het gebruik van 360-beelden niet ontbreken. Met meerdere GoPro-camera’s is het Olympische wielerparcours in 360 graden opgenomen. Amerikaanse triatleten hebben het parcours thuis voor kunnen bereiden en hun strategie uit kunnen stippelen. De deelnemers uit Groot Brittannië hebben BAE Systems ingeschakeld om de virtuele wereld bij hen thuis te brengen. USA Cycling ondersteunde de Kickstarter campagne voor Solo’s Smart Glasses. Op een Google Glass-achtige wijze wordt real-time feedback gegeven over hartslag, kracht, snelheid en tempo. Met hulp van IBM-software wordt een vertaalslag gemaakt voor zowel atleet als coach. Deze zonnebril werkt in combinatie met bestaande apps zoals Strava en MapMyRide. De verwachting is dat dit product in oktober op de markt komt voor de prijs van $ 500,-

Door: Arno Hermans van Sport eXperience

Visa laat atleten betalen met Olympische ring

Natuurlijk manifesteert de technologische vooruitgang zich niet alleen op het gebied van sportprestaties. Visa heeft 45 Amerikaanse Olympiërs een betaalring overhandigd. Zij willen de door hun gesponsorde atleten een aantal nieuwe technologieën meegeven aan boord richting Brazilië. De ring is uitgerust met een microchip waarmee contactloos betalen mogelijk is. Er is geen batterij nodig en de ring is waterdicht tot een diepte van 50m.

Virtual reality mag ook niet ontbreken in een verzameling van technologische noviteiten. NBC biedt meer dan 100 uur virtual reality beelden aan voor de Samsung Gear VR gebruikers. Je kunt de aangeboden VR-beelden bekijken via de NBC Sports-app.

De persoonlijke veiligheid van mensen op drukke plekken is aan de orde van de dag. In Rio’s Control Center zijn bijna 100 LED-schermen geïnstalleerd om de veiligheid te waarborgen. Andere technologieën die worden ingezet zijn gezichtserkenning en drones, naast de 47.000 beveiligers, 65.000 politieagenten en 20.000 soldaten.

Ten slotte is ook aan gezondheid gedacht. Het rioolwater stroomt ongezuiverd de Baai van Guanabara in alwaar de zeilwedstrijden plaatsvinden. Het Nederlandse Royal HaskoningDHV heeft in juni in Rio de Janeiro de Deodoro waterzuivering in gebruik genomen, wat moet leiden tot minder vervuild water in de baai. Het Amerikaans roeiteam gaat nog een stap verder door high-tech pakken te dragen tijdens de trainingen en races die bescherming bieden tegen het virus.