OMEGA helpt fanbeleving tijdens Spelen te vergroten met nieuwe technologieën

Bij de Olympische Spelen is innovatie altijd een sleutelwoord. De organisatie moet innovatief zijn om nieuwe doelgroepen aan te boren en het spektakel beter dan ooit in beeld te brengen. En de sporters moeten innovatief zijn om nog beter te worden en hun rivalen te verslaan. Wat veelal op de achtergrond blijft, is dat ook het bedrijf dat eindverantwoordelijk is voor de tijdwaarneming innovatief moet zijn. Een duizendste van een seconde kan namelijk het verschil betekenen tussen goud of zilver en door middel van nieuwe technologieën kan de fanbeleving vergroot worden. OMEGA is al sinds 1932 officieel tijdwaarnemer van de Olympische Spelen en neemt de meest geavanceerde technologie mee naar Rio de Janeiro.

84 jaar geleden werd voor het eerst de tijdwaarneming voor alle disciplines in de Olympische Spelen toevertrouwd aan een particulier bedrijf. OMEGA leverde één tijdwaarnemer en dertig chronografen. Er werden in 1932 17 wereldrecords in Los Angeles gevestigd.

Anno 2016 speelt tijdwaarneming bij grote sportevenementen misschien wel een belangrijkere rol dan ooit. Het verschil tussen winnen en verliezen zit soms in duizendsten van een seconde en dankzij geavanceerde technologie kun je het engagement van fans vergroten. De rol van technologie is cruciaal en daarom introduceert OMEGA nieuwe (tijdwaarnemings)technologie voor de Spelen in Rio.

Fotofinishcamera

De fotofinishcamera, de apparatuur die aan de eindstreep van de sprint, het hordelopen en andere wedlopen staat, is misschien wel het meest bekende instrument voor tijdregistratie in de sportwereld. In de nieuwe OMEGA Scan’O’Vision MYRIA zijn tijdregistratie en de chronograaffunctie gecombineerd. De opnames worden gemaakt met behulp van een geavanceerd beeldregistratiesysteem, dat 10.000 digitale beelden van één verticale lijn per seconde registreert. De hogere lichtgevoeligheid betekent dat de beeldkwaliteit zo’n vier keer beter is dan bij eerdere versies van de fotofinishcamera. Niet alleen de lopers, maar ook het publiek kan zo nog beter en sneller zien wie er gewonnen heeft.

Fotocellen worden al sinds 1948 gebruikt om “de tijd te stoppen”. Waar in het verleden twee fotocellen werden gebruiken op de eindstreep, zijn dat er in Rio vier. Dit betekent dat er meer lichaamspatronen kunnen worden waargenomen wanneer een atleet over de eindstreep gaat. De tijd wordt op dat moment gestopt en op televisie en op het scorebord in het stadion weergegeven.

Nieuw scorebord

Tijdens de evenementen is het uiteraard ook belangrijk om de fans zoveel mogelijk bij de wedstrijden te betrekken. Daar is het scorebord in een stadion het middel bij uitstek voor. Op de scoreborden in Rio kunnen niet alleen tekst en live informatie worden weergeven, maar ook animaties, foto's van atleten en andere visuele beelden. Met behulp van moderne effecten kunnen de namen van winnaars, hun resultaat en nationale vlag opvallend worden weergegeven en dat verhoogt het engagement van de fans.

Ook bij het golf, dat voor het eerst sinds ruim een eeuw weer zijn opwachting zal maken als olympische sport, speelt het scorebord een cruciale in de fanbeleving. In Rio worden scoreboren op grasniveau op vier specifieke tees geplaatst en de scoreborden zijn voorzien van radarmeetystemen. Op het moment van de tee-off wordt informatie geregistreerd en weergegeven voor het publiek, zodat men de actie goed kan volgen. Naast de naam en huidige score van de speler toont het scorebord live informatie over de slagsnelheid en de geschatte afstand en hoogte van de slag.

Zwemmen

Het zwemmen heeft ook geprofiteerd van de technologische ontwikkelingen. Niet alleen zijn er dankzij automatische touchpads geen discussies meer over wie er gewonnen heeft – in 1960 konden de juryleden het niet eens worden over wie de winnaar was – ook voor de toeschouwers is alles een stuk duidelijk geworden. De innovatieve Swimming Show toont direct wie de drie beste zwemmers in het zwembad zijn. Bovendien meten speciale sensoren de reactietijd van de zwemmers terwijl ze in het water duiken en dat is leuk voor de fans om te weten.

De technologische ontwikkelingen zorgen er niet alleen voor dat de Olympische Spelen in Rio eerlijker zullen verlopen dan ooit, maar ook dat het publiek en de fans meer dan in het verleden betrokken worden bij de actie.


Foto's: OMEGA