Afgelopen maandag onthulde het televisieprogramma Rambam dat er op internet vele louche ticketverkopers actief zijn bij concerten en theatervoorstellingen. Schandalig, maar gebeurt het alleen in de muziekindustrie, of zien we het fenomeen ook terug bij sportevenementen?
Het onderzoek van Rambam in de muziekindustrie
Het AVRO-programma Rambam constateert dat er bij muziekevenementen veel zogenaamde secundaire tickethandel is. Er zijn bureaus actief die bestaande tickets voor (zeer) hoge prijzen doorverkopen. Daarnaast bieden zij zelfs tickets aan die nog niet eens in de handel zijn. Ook hier weer tegen woekerprijzen, en vaak worden die tickets uiteindelijk niet eens opgeleverd.
De gehele uitzending (25 min) is hier te bekijken
Is er ook illegale ticketverkoop bij sportevenementen?
Het onderzoek van Rambam richtte zich op de muziekindustrie, maar komt dit fenomeen ook bij sportevenementen voor? Middels een klein online onderzoekje probeer ik deze vraag te beantwoorden.
1. Dure doorverkoop van tickets.
In de muziekindustrie zijn illegale aanbieders actief die alles doen om een hoge Google positie te verkrijgen. De consument gebruikt Google om tickets te zoeken en degene die op de eerste plaats staat komt bij de consument over als betrouwbaar. Of er ook bij sportevenementen bureaus zijn die op deze manier werken is eenvoudig te achterhalen. Dit weekend speelt het Nederlands elftal en een zoekopdracht naar kaartjes hiervoor beantwoord mijn vraag. Het eerste niet-betaalde resultaat bij zoekopdrachten naar kaartjes voor Oranje is steeds voetbalticket-shop.nl, het officiële verkoopkanaal van de KNVB. Tot zover gaat het goed. Wanneer er verder gekeken wordt dan het eerste resultaat komen er echter vele andere bureaus naar voren. Zowel in de organische resultaten, als de betaalde resultaten. Zie ook onderstaande afbeelding.
Verkopen deze aanbieders op legale wijze de kaarten? Er zijn meerdere aanbieders. Rang1tickets laat op haar site niet duidelijk zien dat het secundaire verkoop betreft. Pas wanneer ik ga vergelijken met de officiële aanbieder komt het verschil in prijzen naar voren. Wie niet beter zou weten, zou denken dat men officiële kaarten koopt voor de beste prijs. Wanneer ik de site van Rang1tickets met een SEO-bril bekijk valt ook direct op dat de gehele pagina ingericht is om maar zo hoog mogelijk te scoren in Google. Precies zoals in de Rambam uitzending naar voren kwam.
Een andere aanbieder is Onlineticketshop. Zij geven op haar site wel duidelijk aan dat ze een secundaire aanbieder zijn. Tevens geeft men de 120% - wat is dat? - ticketgarantie. Dit moet consumenten vertrouwen geven, maar in deze situatie maakt het mij alleen maar wantrouwend.
2. Voorverkoop van tickets die nog niet in de handel zijn
Een tweede activiteit van louche ticketverkopers is het aanbieden van tickets die nog niet in de handel zijn. Mijn verwachting is dat de secundaire bureaus ook hier actief zijn. Om hier inzicht in te krijgen heb ik gezocht naar tickets voor de Olympische spelen in Sotsji en het WK voetbal in Brazilie. Bij beide evenementen heb ik geen aanbieder gevonden die nu al kaarten aanbiedt. Mogelijk zijn de evenementen nog te ver weg. Dit ga ik zeker in de gaten houden!
Wat me wel opviel was dat Onlineticketshop een pagina ingericht heeft om consumenten op te vangen die in Google zoeken op kaartjes naar het WK 2014. Daar is natuurlijk niets mis mee. Vanuit SEO-oogpunt is het zelfs zeer slim om nu al een pagina in te richten. Toch geldt hier voor mij wederom dat ik, met de kennis uit de Rambam-uitzending, enigszins wantrouwend wordt.
Conclusie en mening
Concluderend kan ik stellen dat praktijken die door Rambam geconstateerd worden in de muziekindustrie ook bij sportevenementen voorkomen. Wat kunnen we met deze informatie en wat vinden we van deze activiteiten? De secundaire handel schuurt tegen illegale praktijken aan. Ik kan echter niet bewijzen dat het ook daadwerkelijk illegaal is. Het is een schimmig gebied, maar als consument en professional houd ik er niet van. Teveel betalen voor een ticket is tot daar aan toe, het gaat tenslotte om de waarde die je als koper aan een ticket koopt. Tickets kopen en uiteindelijk vlak voor het evenement gecancelled zien worden, doordat de louche aanbieder uiteindelijk geen kaarten heeft kunnen regelen, vind ik een zeer kwalijke zaak waar iets aan gedaan moet worden. Pak ze aan!
Foto's: Flickr (CC) isaachsieh