Online media schrijven het meest over Ajax

Online media schrijven dit seizoen vaker over Ajax dan over PSV en Feyenoord, zo blijkt uit een media-analyse van Buzzcapture. Telegraaf.nl schrijft tweemaal vaker over Ajax dan over Feyenoord, terwijl AD.nl van de onderzochte websites relatief het meest over Feyenoord en het minst over Ajax praat.

Ajax populair op online nieuwssites

Buzzcapture kan in haar tool alle online nieuwssites doorzoeken. Wanneer we kijken naar de zes grootste Nederlandse nieuwssites en we vullen deze aan met de grooste voetbalsite van ons land VI.nl kunnen we eenvoudig meten over welke club het meest gesproken wordt. Wanneer we het aantal berichten vanaf de start van het seizoen, augustus, meten en het aantal berichten dat de sites plaatsten over Ajax, PSV en Feyenoord vergelijken ontstaat het volgende beeld:

Uit bovenstaande analyse blijkt dat Telegraaf.nl tweemaal vaker over Ajax schrijft dan over Feyenoord, terwijl AD.nl van de onderzochte websites relatief het vaakst over Feyenoord en het minst over Ajax bericht. Op VI.nl is het relatieve verschil tussen Ajax en Feyenoord na AD.nl het kleinst.

Minder officiële wedstrijden voor Feyenoord

Alle zeven sites hebben het meest over Ajax geplaatst, vervolgens over PSV en daarna over Feyenoord. Als er een bericht over de top-3 clubs geplaatst is, wordt de Amsterdamse club in 41% van de berichten genoemd, PSV in 34% en Feyenoord in 25% van de artikelen. Een mogelijke verklaring hiervan is dat Feyenoord minder officiële wedstrijden heeft gespeeld dan Ajax, door het ontbreken van Europees voetbal. Ook PSV hoefde in tegenstelling tot Ajax geen voorrondes te spelen in Europa.

Klassieker meest besproken op social media

Wanneer we kijken naar het aantal berichten op Nederlandse social media blijkt Ajax ook het meest populair te zijn. Toch werd Feyenoord dit seizoen op één dag het meest genoemd. Op 28 oktober, de dag van de bekerzege tegen Ajax, werden 20.000 tweets geplaatst over Feyenoord. Ook de dag dat PSV zich plaatste voor de volgende ronde van de Champions League laat een enorme piek in volume zien, net als de thuiszege tegen het Engelse Manchester United.


Foto's: Buzzcapture