Ontwikkeling van hardlopen versus atletiek bij BNR Sportzaken

Na het succesvolle WK in Moskou verschuiven de spo(r)tlights naar Amsterdam, daar wordt volgend weekend in het Olympisch stadion de Flame Games gehouden. Het internationale sportevenement moet gaan zorgen voor een unieke mix aan topatletiek en entertainment. Wereldwijd is de loopsport ongekend populair en ook in Nederland zijn de eerste tekenen zichtbaar van een loopgolf. De ontwikkeling van atletiek blijft, ondanks (inter)nationale toppers zoals Usain Bolt en Churandy Martina, achter.

Een zegen voor de atletiek
Het is al meer dan twintig jaar geleden dat een Nederlandse sporter goud behaalde bij atletiek op de Olympische Spelen. Ellen van Langen werd Olympisch kampioen op de 800 meter tijdens de Spelen van 1992 in Barcelona. Na haar actieve sportcarrière ging van Langen aan de slag als atleet- en eventmanager bij Global Sports Communication en daarnaast is ze actief als bestuurslid bij de Atletiekunie. Bij GSC is van Lange als eventmanager verantwoordelijk voor de samenstelling van het deelnemersveld. Daar is prestatie maar ook presentatie van belang. “Als iemand geen woord zegt of geen Engels spreekt dan heb je daar veel minder aan om de wedstrijd te promoten dan iemand die er echt een show van maakt.” Atletenmanager Michel Boeting sprak eerder zijn ongenoegen uit over de enorme spotlights die voortdurend gericht staat op Usain Bolt en zo andere atleten 'buiten sluit'. Ook financieel gezien. Ellen van Langen is het daar niet mee eens: “Het is natuurlijk zo dat Usain Bolt heel veel geld 'weghaalt', maar hij genereert ook heel veel geld voor de sport. Hij is dat meer dan waard. Usain Bolt is absoluut een zegen voor de atletiek.”

Sugarpova
Geen sportieve prestatie maar een marketingstunt werd afgelopen week veel besproken. Wereldwijd de best betaalde sportster, Maria Sharapova, onderzocht de mogelijkheden om haar naam tijdens de aankomende US Open te laten veranderen in Sugarpova. De naam van haar snoepjeslijn. Het zorgde voor veel media aandacht. Uiteindelijk kwam de naamsverandering er niet en de tennister moest zelfs afhaken voor deelname aan de Amerikaanse Grand Slam vanwege een schouderblessure. Bob van Oosterhout, oprichter van Sportmarketingbureau Triple Double en vaste sidekick was niet gecharmeerd van de actie: “Ik vond het allemaal een beetje plat en goedkoop. Op het moment dat je zo'n minachting toont voor de fans door vooral bezig te zijn met je commerciële exploitatie en drie dagen later aangeven dat je niet mee kan doen. Dat verdient eigenlijk vijftien racketslagen tegen de billetjes.”

Omarmen van hardlopen voor de ontwikkeling van atletiek
Terugkomend op de schijnwerpers voor Usain Bolt en (zij het in wat mindere mate) voor Churandy Martina: Schijn bedreigt, want de sport kan alleen rekenen op aandacht tijdens een WK of de Spelen. Hardlopen daarentegen is ongekend populair. Alleen in Nederland zijn er in het afgelopen jaar al een kleine half miljoen lopers bijgekomen. Drie keer zoveel als het totaal aantal leden van de Atletiekunie. Gijsbregt Brouwer licht vanuit SPORTNEXT wekelijks een belangrijke sportmarketing ontwikkeling toe: “Hardlopen is langzamer zeker een soort lifestyle geworden. Heel erg geclaimd vanuit sterke marketing versus atletiek dat het erg moet hebben van zijn charme vanuit het verleden.” Hoe kunnen hardlopen en atletiek elkaar omarmen en versterken? Er is een grote kans om hardlopen en atletiek letterlijk met elkaar te verbinden. “Bijvoorbeeld zoals de dubbele mile bij de FBK Games” springt van Lange in. Verder zorgt de opkomst en toegankelijkheid van technologie voor een belangrijke boost in de sportdeelname. “Je hebt een Nike+, Runkeeper of Runtastic waardoor je eigenlijk een coach bij je hebt die je vertelt of je het goed doet of niet. Daarnaast worden social media vaak ingezet om af te spreken.” Clubs worden zo buitenspel gezet. Initiatieven opgezet vanuit de Atletiekunie zoals Start to Run en Run to the Start spelen daar op in.

BNR Sportzaken terugluisteren

Deel 1 van BNR Sportzaken met Ellen van Langen

Deel 2 van BNR Sportzaken met Ellen van Langen

Overzicht van alle blogs over BNR Sportzaken

Afbeeldingen: Flickr (CC) Brunell University - ACE Fitness