Over de Sportweek, de European Games en Hinault

Terwijl afgelopen zaterdag in Doetinchem de 12e Nationale Sportweek werd geopend, bracht vijfvoudig Tour de France-winnaar en leeftijdgenoot Bernard Hinault (60) mij over een paar Limburgse colletjes, tijdens de Amstel Gold Race toertocht. Geulhemmerberg, Fromberg, Cauberg en meer van die haaientanden in het fraaie Limburgse landschap. Niet alleen de prachtig fietsende Hinault maakte deel uit van de fietsdelegatie die de provincie Limburg had samengesteld. Ook Joop Zoetemelk (69), één keer winnaar en zes keer tweede in de Tour, fietste ontspannen mee. Evenals Jan Krekels (65). Hij won Olympisch goud in 1968 in Mexico-Stad op de 100 kilometer tijdrit. 

Hij vertelde mij na afloop van ‘onze Amstel Gold’ het verhaal dat hij zich maar ternauwernood wist te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Mexico. "Ik ben een Limburger en bondcoach Joop Middelink kwam uit Amsterdam. Ik had drie klassiekers gewonnen. Pas na mijn zege in de Ronde van Oostenrijk werd ik geselecteerd." Olympisch goud won hij samen met Joop Zoetemelk, René Pijnen en Fedor den Hertog. Boven op de Cauberg keek hij met zichtbaar genoegen terug op die fraaie Olympische prestatie en hoe hij de keuzeheren uit het westen van het land toch wist te overtuigen van zijn talent. 

Talent hebben deze renners nog steeds, merkte ik zaterdag. Hinault, Zoetemelk en Krekels. Prachtig om te zien hoe deze ex-top atleten zich inzetten voor de ontwikkeling van de sport. Meefietsen, met iedereen die het maar wil geduldig op de foto, de kracht van sport uitdragend. En deze mannen zijn niet de enigen uiteraard. Zo stond tijdens de opening van de Nationale Sportweek in Doetinchem Mieke Cabaut op het podium. Speelster van het ‘gouden’ vrouwen waterpoloteam van Beijing 2008. 

Allemaal voorbeelden van hoe het Nederlandse sportsucces wordt vorm gegeven. Sporthelden zorgen ervoor dat mensen worden geënthousiasmeerd om zelf ook in beweging te komen. En vanuit onze rijke verenigingscultuur (komende zaterdag vieren we in Zwolle 200 jaar recht op vereniging) komen steeds weer mooie talenten naar voren. 

Nog even terug naar de 50ste editie van de Amstel Gold Race. Want dat blijft een prachtig evenement, waar 'top en breedte' elkaar zo gemakkelijk vinden. Zaterdag de toertocht met 25.000 deelnemers en zondag de wedstrijd. Heerlijke sfeer. En vrijdagavond al de Radler Challenge, naar een idee van topschaatser Mark Tuitert en wielrenner Michael Boogerd. Eén tegen één de Cauberg op. Wie als eerste boven is en op tijd uiteraard. De schaatsers bleken sterker dan de fietsers. Prachtig publieksspektakel op de ‘flanken’ van de Cauberg. 

Dit soort ideeën moet ook onderdeel worden van de European Games in 2019. Stel dat Nederland dit Europese Olympische multisportevenement mag gaan organiseren. Dan verbinden we de verschillende topsportevenementen (kwalificatiemomenten voor de Spelen in Tokyo in 2020) die door heel Nederland gelijktijdig worden gehouden, aan mooie publieksevenementen zoals in Limburg het afgelopen weekeinde. Side-events, om te laten zien dat de kracht van sport - nog meer dan nu al het geval is - wordt gebruikt om naar een gezondere samenleving te komen. 

We winnen veel met sport. De komende dagen moet duidelijk worden of we een dergelijk groot sportevenement naar Nederland kunnen halen. Het enthousiasme in ons land is in ieder geval groot. Qua financiering is er nog wel een aantal hobbels te nemen. Daar wordt hard aan gewerkt nu. Wat zou het mooi zijn als we na de Nationale Sportweek ons vizier kunnen richten op de European Games 2019. In het spoor van Hinault, Zoetemelk en Krekels, fiets ik dan graag weer een rondje door de Limburgse heuvels, voorafgaand aan de profwedstrijd een dag later of eerder. 

Lees eerdere blogs van Gerard Dielessen op de website van NOC*NSF

Afbeeldingen: Feikje Breimer