Amerikaans consortium koopt Chelsea voor recordprijs in sport

Chelsea heeft met een Amerikaans consortium een akkoord bereikt over de verkoop van de voetbalclub. De groep die onder leiding staat van zakenman Todd Boehly betaalt ongeveer 3 miljard euro voor de overname. Het is de hoogste prijs ooit betaald voor een sportclub.

In een verklaring schrijft Chelsea dat de Britse regering de verkoop nog wel moet goedkeuren. Vanwege de sancties tegen Russische eigenaar Roman Abramovich door de invasie in Oekraïne van Rusland mag de oligarch niets verdienen aan de verkoop van de club. De opbrengst wordt voorlopig gestald op een afgeschermde Britse bankrekening. Het is de bedoeling dat de bijna 3 miljard euro volledig naar goede doelen gaat. Chelsea verwacht dat de verkoop aan het eind van deze maand volledig is afgerond.

De Amerikaan Todd Boehly leidt de groep nieuwe eigenaren van Chelsea. Hij is mede-eigenaar van honkbalclub Los Angeles Dodgers en heeft aandelen in onder meer de Los Angeles Lakers en vrouwenbasketbalclub Los Angeles Sparks. De Amerikaanse zakenman Mark Walter, de Zwitserse miljardair Hansjoerg Wyss en investeringsmaatschappij Clearlake Capital zijn ook onderdeel van het Amerikaanse consortium.

  • Naast de verkoopprijs van 3 miljard euro, investeren de nieuwe eigenaren ook 2 miljard in Chelsea. Dit geld gaat volgens de club onder meer naar het stadion Stamford Bridge, de jeugdopleiding, het vrouwenelftal en het stadion waarin de vrouwen spelen.
  • De 3 miljard euro die is betaald voor Chelsea is de hoogste prijs ooit voor een sportclub. Het vorige record was in handen van de New York Mets, die in 2020 voor zo’n 2,1 miljard euro werden verkocht aan Steve Cohen. Overigens kan het record binnenkort alweer verbroken worden. NFL-club Denver Broncos staat namelijk in de etalage, voor naar verluidt 4 miljard euro.

Headerfoto: Silvi Photo / Shutterstock.com