ATPI Podcast: Het belang van netwerken in de sport

Hoe belangrijk is netwerken in de sportwereld? In een nieuwe podcast-serie van ATPI Benelux geven John Bergmann (Commercial Head Corporate & Sports Events bij ATPI) en Teun Jacobs (technisch manager van Almere City FC) antwoord op deze vraag.

Jacobs is met zijn 37 jaar de jongste technisch manager in het betaald voetbal. Op zijn 25e was hij al Hoofd Jeugdopleiding bij NEC. Het uitspreken van zijn ambities heeft bijgedragen aan het behalen van zijn doelen, zegt Jacobs in de podcast. “Ambities zijn belangrijk om het pad te volgen waar je naartoe wilt. Door te visualiseren en benoemen wat je wilt, vind je dingen die bijdragen aan het waarmaken van je ambities. Als mensen weten wat je ambities zijn, kunnen ze je helpen en hun kennis delen.”

Voor Jacobs is netwerken een belangrijk onderdeel van zijn baan. Hij onderhoudt contacten met onder meer spelers, trainers en zaakwaarnemers. Maar wat is netwerken precies? “Voor mij is netwerken verrassen, boeien en binden. Je gaat met elkaar in gesprek, dan heb je een connectie of niet. Daarna ga je over tot boeien en uiteindelijk binden of verbinden. In mijn werk kan het gaan om het overtuigen van een speler om voor Almere City FC te kiezen. Dan komen die stappen ook terug in de gesprekken.”

Bergmann sluit zich aan bij de woorden van Jacobs. Met een voorbeeld schetst hij het belang van netwerken. “Ik hecht belang aan relaties opbouwen met mensen. Ik lees mij altijd in voordat ik naar een klant of relatie toe ga. Voordat ik in gesprek ging met Teun heb ik mij ook ingelezen en daardoor wist ik meteen het ijs te breken. Door je in iemand te verdiepen open je deuren en asfalteer je als het ware de weg naar elkaar. Dat praat een stuk makkelijker.”

"Sport verbindt mensen. In zo’n setting is netwerken heel fijn"

John Bergmann (ATPI)

Gastbeleving heel belangrijk

Volgens Bergmann is de sport een ideaal middel om met elkaar te netwerken. “Sport is emotie. Je juicht met z’n allen voor een bepaalde club, speler of boot en dat raakt je. Sport verbindt mensen. In zo’n setting is netwerken heel fijn. Bij ATPI proberen we onze gasten zich helemaal op hun gemak te laten voelen. We nemen je van A tot Z mee in het programma, je bent volledig in onze handen. De gastbeleving is enorm belangrijk. En als de gastbeleving goed is, dan creëer je een ideale omgeving om met elkaar te netwerken.”

Het gesprek tussen Jacobs en Bergmann is onderdeel van de podcast-serie van ATPI Benelux over de expertise van travel- en eventmanagement anno 2021. In verschillende podcasts worden actuele en uiteenlopende vraagstukken besproken die nu spelen binnen de wereld van zakenreizen en eventmanagement. Tot en met 1 juli wordt iedere donderdag een nieuwe aflevering worden gelanceerd. Meer informatie is te vinden op atpi.com/nl/podcast/atpi-on-air/. Daar kun je ook de vorige afleveringen terugvinden.

De podcast-serie is te beluisteren via Spotify én te bekijken via YouTube.