Chiel van Koldenhoven benoemd tot SPORTNEXT Sportjournalistieke Talent van het Jaar 2021

Chiel van Koldenhoven (NOS) is door de jury van de SPORTNEXT Prijs voor het Sportjournalistieke Talent uitgeroepen tot dé belofte van het jaar 2021. Van Koldenhoven is werkzaam als multimediaal sportjournalist bij de NOS en maakt onder meer de YouTube-serie ‘In het spoor van Oranje’. Willem Vissers (De Volkskrant) is gekozen tot Sportjournalist van het Jaar.

Van Koldenhoven is als Sportjournalistiek Talent de opvolger van Erik van Haren (De Telegraaf) en staat in een rijtje met Michel Doodeman (VICE Sports, 2019) Pim Bijl (AD, 2018), Pieter Zwart (VI, 2017), Fabian van der Poll (NRC, 2016) en Michel Abbink (2015, toen NU.nl), die eerder deze aanmoedigingsprijs wonnen.

Van Koldenhoven werd door de jury geprezen voor zijn veelzijdigheid als journalist.

Over de prijs

De prijs voor sportjournalistiek talent is vijf jaar geleden in het leven geroepen omdat het vak van sportjournalist vergrijst. De instroom van jongeren - juist noodzakelijk om ons vakgebied vitaal te houden - stokt. Dat is de reden dat de stichting Nederlandse Sport Pers (NSP) samen met het platform SPORTNEXT in 2015 een prijs voor de grootste belofte in de sportjournalistiek heeft ingesteld. Deze SPORTNEXT Prijs voor het Sportjournalistieke Talent van het Jaar moet de aandacht vestigen op de nieuwkomers en op de belofte die hun werk in zich herbergt.

Sportjournalist van het Jaar 2021

Willem Vissers werd door de NSP verkozen tot Sportjournalist van het Jaar, als opvolger van Ruben Jongkind. Vissers is al 25 jaar in dienst bij de Volkskrant, waar hij voornamelijk over voetbal schrijft.

De jury van vakgenoten en voormalige winnaars prijst de gedrevenheid en het originele taalgebruik van Vissers. ‘Waar Vissers in uitblinkt, is zijn enthousiasme, gedrevenheid en bewondering voor de sport en de sporter in het algemeen en voetbal plus voetballer in het bijzonder. Hij wijst in originele bewoordingen op de speelwijze, de vaardigheid en het gedrag van de spelers en speelsters die hij heeft zien acteren. Hij beschrijft ze als een kunstrecensent (...)’

Ook de mate waarin Vissers de sport en de sporters blijft bewonderen, vindt de jury bijzonder. ‘Hij gaat maar door met bewonderen en bekritiseert daarmee stilzwijgend degenen die de schoonheid van zijn sport proberen te ondermijnen. Zijn stijl is uniek.’

Femke Heemskerk Sportpersoonlijkheid van het Jaar

Voormalig zwemster Femke Heemskerk is uitgeroepen tot Sportpersoonlijkheid van het Jaar 2021. De 34-jarige Heemskerk krijgt de prijs voor haar "bereidwillige en spontane samenwerking met de media". De prijs voor Sportpersoonlijkheid van het Jaar is bedoeld voor sporters die sterke prestaties laten samengaan met een goede presentatie.

NSP/Canon Zilveren Camera Sportfoto van het Jaar

Robin van Lonkhuijsen (ANP) won de NSP/Canon Zilveren Camera Sportfoto van het Jaar met een foto van de dramatische val van Mathieu van der Poel in Beijing tijdens de Zomerspelen.

Scoop van het Jaar

De Scoop van het Jaar ging naar Dennis van Eersel (TV Rijnmond) met zijn primeur over het afblazen van Feyenoord City.

Foto's: Stephan Tellier