De jongens tegen de meisjes

Mannen zijn sterker dan vrouwen. Ja, het raakt mij als vrouw ook om dit te moeten schrijven, maar het is nu eenmaal zo. Oké, niet alle mannen zijn daadwerkelijker sterker, maar anatomisch gezien wel. De hoeveelheid testosteron, een grotere longinhoud en meer hartvolume zijn drie fysieke kenmerken die bepaald hebben dat mannen sterker zijn dan vrouwen. Dat is ook de reden dat mannelijke sporters andere resultaten behalen dan vrouwen. Wie herinnert zich niet de uitspraak van John McEnroe over Serena Williams dat wanneer ze tegen mannen zou spelen ze nummer 700 van de wereld zou staan. De vraag 'moeten mannen en vrouwen het tegen elkaar opnemen binnen de sport' lijkt dan ook uitgesloten. Of toch niet?

In Women's Next schrijven Suuz Amijs en Anouk Dijkhoff over zaken die hen opvallen in de vrouwensport. Welke ontwikkelingen vinden er plaats en welke trends zijn waarneembaar? Suuz en Anouk praten je helemaal bij!

180

De Nederlandse darter Jan Dekker moest het afgelopen december tijdens het WK darts opnemen tegen een vrouw. Sinds lange tijd mochten er dit jaar weer vrouwen deelnemen, twee maar liefst, van de 96 deelnemers. Wereldkampioen bij de vrouwen Lisa Ashton ging de strijd aan met Dekker maar verloor, ondanks een 1-0 voorsprong. Ook de andere dame, Anastasia Dobromyslova, moest na de eerste wedstrijd Alexandra Palace al verlaten. Misschien krijgt Michael van Gerwen dus toch gelijk in zijn 'No' toen hem op Twitter werd gevraagd of er ooit een vrouw zal zijn die het op kan nemen tegen de mannelijke topspelers.

Het is niet bewezen dat mannen beter zouden zijn met darten op basis van fysieke of mentale factoren. Wel is het zo dat de sport nog veel kleiner is bij de vrouwen, waardoor ze ook minder ervaring op kunnen doen op hetzelfde niveau. In Nederland is 5 tot 8% van de leden bij de dartbond vrouw. Pas wanneer daar verandering in gaat komen, dus ook wereldwijd, bestaat de kans dat vrouwen de mannen ooit gaan verslaan.

Tata Steel Chess

Een vrouw die het wel ver heeft geschopt in een 'mannenwereld' is schaakster Judit Polgár. De Hongaarse werd in 1991 op 15-jarige leeftijd als eerste vrouw grootmeester in het schaken en haalde als enige vrouw ooit de top-10 op de FIDE ranking lijst. Het schaken kent dan ook gemengde toernooien. Zowel bij de jeugd als bij volwassenen zijn er aparte Nederlands kampioenschappen voor vrouwen en een NK-Algemeen, waaraan zowel mannen als vrouwen deel kunnen nemen.

Internationaal gezien werkt dit op dezelfde manier, al is het aantal deelnemende mannen beduidend groter. De beste vrouw, Hou Yifan, staat momenteel in de algemene lijst op plaats 86 ‘tussen de mannen’. Deze week is Wijk aan Zee opnieuw het strijdtoneel voor het Tata Steel Chess event. Een event voor zowel mannen als vrouwen. Geen Yifan dit jaar, maar bij de Challengers groep wel twee deelnemende vrouwen: Elisabeth Paethz en Dinara Saduakassova.

Bij schaken gaat het, nog minder dan bij darts, om het fysieke aspect. Uiteraard moet je fit zijn voor de lange dagen tijdens een toernooi, maar het gaat hier vooral om de juiste vaardigheden. In theorie zou dit dus betekenen dat mannen en vrouwen even goed zijn. Toch wijst de praktijk uit dat dit niet zo is. Echt verklaren kunnen ze dit niet, ook hier geldt dus dat de toekomst moet uitwijzen of er ooit een vrouwelijke wereldkampioen schaken komt.

Misschien wel de 10-jarige Nederlandse Machteld van Foreest. Zij werd vorig jaar Nederlands kampioen bij de jeugd in de categorie gemengd en wil ‘de beste vrouw ter wereld’ worden. Mocht je nog nooit bij een schaaktoernooi zijn geweest, dan raad ik je zeker aan deze week nog een kijkje te gaan nemen in Wijk aan Zee. Nergens is het deze dagen zo stil als in het Moriaan Community Centre. Telefoons of camera’s zijn niet toegestaan, dat is op zichzelf al erg verfrissend natuurlijk.

Max achterna

Een toernooi waar het publiek de camera wél in de aanslag heeft, zijn de W-series in Oostenrijk. Morgen beginnen daar de kwalificaties van een nieuw autoracekampioenschap alleen voor vrouwen. Ook vier Nederlandse coureurs krijgen de kans zich te plaatsen. Van de 55 deelnemers mogen er uiteindelijk 20 vrouwen daadwerkelijk deelnemen aan de W-series die starten op 3 mei op het circuit van Hockenheim.

De coureurs kunnen rekenen op een totaal van anderhalf miljoen dollar aan prijzengeld, waarvan de winnares een half miljoen dollar krijgt. Met name dat laatste stuitte op veel weerstand, vooral uit de hoek van vrouwen die momenteel al op topniveau rijden maar zich niet door kunnen ontwikkelen door een gebrek aan financiële ondersteuning en sponsors.

Bekende coureurs zoals Pippa Mann en Simona de Silvestro zijn juist bang dat een dergelijke competitie zorgt voor een grotere splitsing tussen mannen en vrouwen. Sponsors kiezen vaak tot op heden eerder voor de mannen dan voor de vrouwen, zoals we dat zien bij veel grote sporten. Op die manier blijft het voor vrouwen lastig om zich door te ontwikkelen. Een nieuwe reeks wedstrijden alleen voor vrouwen is dan ook niet de oplossing, volgens de coureurs. Zij zien liever dat het beschikbare geld, dat sponsors nu voor de W-series betalen, wordt gestoken in een ontwikkelingsprogramma waardoor ze echt met de mannelijke top van de wereld kunnen concurreren.

Ook hier zal de tijd het leren of het daadwerkelijk ooit gaat gebeuren dat Max Verstappen het moet afleggen tegen een vrouw en of de W-series daar de oplossing voor zijn.

In de mix

Niet tegen elkaar, maar mét elkaar. Die trend zien we steeds vaker voorkomen. Waar je misschien meteen aan korfbal denkt, zijn er nog tal van sporten waar mannen en vrouwen samen spelen, zelfs op de Olympische Spelen. In Tokio nemen mannen en vrouwen het vaker dan ooit tegen elkaar op. Zo staan naast de bekende gemengde wedstrijden bij het zeilen, tennis, badminton en paardensport ook atletiek 4 x 400 meter en zwemmen 4 x 100 meter wisselslag op het programma.

Gender equality is dan ook een van de thema’s straks in de zomer van 2020. Toch staat korfbal, wederom, niet in het rijtje van 33 deelnemende sporten. Wel is er naast atletiek en zwemmen plaats gemaakt voor mix triatlon, judo, handboogschieten, schieten en het gemengd dubbel in tafeltennis.

Eigenlijk is dat toch gewoon de oplossing; mannen en vrouwen samen in een team waarin ze allebei hun specifieke krachten kunnen inzetten. Want verschillen zijn er, dat is een feit. Zolang we maar in iedere sport voldoende en gelijkwaardige kansen creëren voor zowel mannen als vrouwen. En áls ze elkaar dan toch gaan uitdagen, zoals in darts, laten we daar dan allemaal heel normaal over doen. Want sport gaat om wie de beste is. Niet meer, niet minder.

Headerfoto: Leonard Zhukovsky / Shutterstock.com