De turnvrouwen gekozen tot Sportpersoonlijkheden van het Jaar 2020

Het bestuur van de Nederlandse Sport Pers heeft besloten de moedige ex-turnsters als collectief uit te roepen tot de Sportpersoonlijkheden van het Jaar 2020.

Decennialang gingen de turnsters gebukt onder een schrikbewind van trainers. Uitgescholden werden zij, geslagen, geschopt, vernederd, geïntimideerd, geïsoleerd, van hun identiteit beroofd. En de mond gesnoerd. Totdat afgelopen zomer een van de daders, trainer Gerrit Beltman, bekende ver over de schreef te zijn gegaan, stelselmatig. Indringende getuigenissen van turnsters volgden. In de krant, op de radio en televisie, in een rondetafelgesprek met Tweede Kamerleden en met de hashtag #ikbeneenvanhen op sociale media. Zij zwegen niet langer. Ditmaal werd hun stem wél gehoord.

Petra Witjes en Stephanie Tijmes

Barbara Barend, die met het magazine HELDEN meehielp om de deksel van de beerput in het turnen te lichten, heeft de bij de prijs behorende oorkonde overhandigd aan Petra Witjes en Stephanie Tijmes. Zij namen de prijs in ontvangst mede namens Stasja Köhler, Simone Heitinga, Renske Endel, Verona van de Leur, Suzanne Harmes, Gabriëlla Wammes, Loes Linders, Marinka van Apeldoorn, Joy Goedkoop, Anouk en Lizanne Jong, Danila Koster, Raffaella Bidotti, Lichelle Wong, Lieke Bakker, Ayla Wilbrink, Melissa Scherpenisse, Serena Vlijt, Mayra Kroonen, Olivia Mulready, Nadia Bala, Kiki Magrijn en de vele andere moedige (ex-)turnsters die hun stem verhieven.

De turnsters komen in het rijtje Arjen Robben (2014), Max Verstappen (2015), Sven Kramer (2016), Annemiek van Vleuten (2017) Van Persie (2018) en Estavana Polman (2019), die eerder werden uitgeroepen tot Sportpersoonlijkheid van het Jaar. Deze prijs komt toe aan sportmensen die niet alleen bijzondere prestaties leveren, maar tevens hun persoonlijkheid, hun sport, ervaringen of hun levensdoel goed in de media kunnen verwoorden.

Sport & Media Nieuwjaarsdiner

Vanwege het coronavirus kon het Sport & Media Nieuwjaarsdiner dit jaar niet doorgaan. De prijzen zijn daarom persoonlijk overhandigd aan de winnaars. Naast de Sportpersoonlijkheid van het Jaar zijn er ook prijzen uitgereikt voor Sportjournalist van het Jaar, SPORTNEXT Sportjournalistieke Talent van het Jaar, Sportfoto van het Jaar en Scoop van het Jaar.

Headerfoto: Stephan Teller