Dit verdiende Ajax dit seizoen in de Champions League

Hoewel Ajax op dramatische wijze de finale van de Champions League misliep, maakt de club dit seizoen op financieel nog steeds een enorme klapper. Dankzij de goede sportieve prestaties van Ajax verdienden de Amsterdammers dit seizoen ruim 90 miljoen euro - meer dan de volledige begroting van de club - in het miljardenbal.

Ajax verdiende begin dit seizoen al bijna 45 miljoen euro door zich te kwalificeren voor het hoofdtoernooi van de Champions League. Dat bedrag bestaat uit de startpremie, de plek van Ajax op de UEFA-coëfficiëntenranglijst, kaartverkoop voor thuiswedstrijden en televisiegelden. Dankzij de goede resultaten liep dit bedrag snel verder. Tot en met de achtste finales verdiende Ajax al bijna 75 miljoen euro.

Voor het bereiken van de knock-outfase ontving Ajax 9,5 miljoen euro en de kwartfinaleplaats leverde een premie van 10,5 miljoen op. Ook alle zeges en gelijke spelen in de poulefase van het toernooi bezorgden Ajax een flinke smak geld.

De kwalificatie voor de halve finale van de Champions League leverde Ajax een premie van 12 miljoen op. De twee thuiswedstrijden tegen Juventus en Spurs zorgden daarnaast voor een extra bedrag van tussen de 5,5 en 6 miljoen euro uit kaartverkoop. Dat brengt het totaal ruim boven de 90 miljoen euro.

Premie voor finale

Een finaleplek had Ajax een extra bedrag 15 miljoen euro opgeleverd. Bij winst van het toernooi zou daar nog 7,5 miljoen euro (4 miljoen voor winst Champions League en 3,5 miljoen voor deelname Europese Super Cup) bovenop komen.

Geschatte Champions League-inkomsten dit seizoen

  • Startpremie: 15,25 miljoen euro
  • Premies voor prestaties: 42,8 miljoen euro
  • Coëfficiëntenlijst: 18,86 miljoen euro
  • Recettes: 13 miljoen euro
  • Televisiegelden: 4,5 miljoen euro
  • Totaal: 94,41 miljoen euro

Headerfoto: Federico Guerra Moran / Shutterstock.com