Dit zijn de bestbetaalde sporters van 2022; Messi terug aan de top

Lionel Messi verkaste afgelopen zomer van FC Barcelona naar Paris Saint-Germain en ging er in salaris op achteruit. Dankzij extra commerciële inkomsten is de Argentijn toch de bestbetaalde sporter ter wereld. De aanvaller verdiende tussen 1 mei 2021 en 1 mei 2022 maar liefst 130 miljoen dollar (125 miljoen euro). De tien bestbetaalde atleten verdienden de laatste twaalf maanden wel iets minder dan vorig jaar.

De 34-jarige Messi voert de lijst van Forbes voor de tweede keer aan, na zijn primeur in 2019. Opvallend is dat de Argentijnse aanvaller er met zijn overgang van Barça naar PSG in salaris bijna 25% procent op achteruit ging, maar dat compenseerde door fors hogere inkomsten uit commercie. In totaal bedroegen deze 55 miljoen dollar. Messi sloot afgelopen jaar onder meer een deal met Socios ter waarde van 20 miljoen dollar en hij werd de eerste merkambassadeur uit de sport voor Hard Rock International.

Het is voor Messi al het vijfde jaar op rij dat hij minimaal 100 miljoen dollar verdient.

LeBron James en Cristiano Ronaldo

Er waren het afgelopen jaar nog twee sporters die meer dan 100 miljoen dollar verdienden, te weten: LeBron James en Cristiano Ronaldo. James heeft zijn hoge inkomen (121,2 miljoen) vooral te danken aan een sterk commercieel portfolio. De superster van de LA Lakers was vorig jaar te zien in Space Jam: A New Legacy, hij verkocht een minderheidsaandeel in zijn media- en productiebedrijf SpringHill, hij ging een samenwerking aan met Crypto.com én de Amerikaanse power forward investeerde in een aantal start-ups.

Cristiano Ronaldo wordt al jaren beschreven als een wandelende reclamezuil, vooral vanwege zijn activiteiten op social media, waar hij met grote regelmaat producten aanprijst aan zijn bijna 700 miljoen volgers. Bij Manchester United verdiende hij afgelopen jaar ook nog eens 60 miljoen dollar aan salaris, goed voor een totaal van 115 miljoen.

Grens voor top tien omhoog

De lijstaanvoerder van vorig jaar Conor McGregor komt niet in de top tien voor. Hij verdiende vorig jaar zo’n 150 miljoen dollar met de verkoop van zijn whiskymerk Proper No. Twelve. Mede door het wegvallen van deze inkomsten kwam het totale inkomen van de tien bestbetaalde sporters iets lager uit dan vorig jaar: 992 miljoen dollar om 1,05 miljard.

Daarentegen is de drempel om de top tien te halen wel omhooggegaan. De grens lag dit jaar op 80,9 miljoen dollar, behaald door basketballer Giannis Antetokounmpo.

Forbes maakte tot nu toe alleen een lijst van de tien bestbetaalde atleten ter wereld bekend. Later volgt een overzicht met vijftig sporters.

Bekijk de lijst van 2021.

Headerfoto: A.Taoualit / Shutterstock.com

Top 10 bestbetaalde sporters in 2022

Positie Naam Sport Inkomsten (in miljoenen dollars)
1 Lionel Messi Voetbal 130
2 LeBron James Basketbal 121,2
3 Cristiano Ronaldo Voetbal 115
4 Neymar Voetbal 95
5 Steph Curry Basketbal 92,8
6 Kevin Durant Basketbal 92,1
7 Roger Federer Tennis 90,7
8 Canelo Alvarez Boksen 90
9 Tom Brady American football 83,9
10 Giannis Antetokounmpo Basketbal 80,9