Eredivisie verlengt samenwerking met SciSports voor competitiebrede prestatieanalyse

De samenwerking tussen Eredivisie en SciSports op het gebied van prestatieanalyse is uitgebreid tot 2025. De verlenging met drie seizoenen betekent dat SciSports een belangrijke rol blijft spelen in het bedienen van de eredivisieclubs met hun dagelijkse werkzaamheden rondom fysieke en tactische wedstrijdinzichten.

Sinds het seizoen 2020/21 werkt de Eredivisie samen met SciSports om alle achttien clubs te voorzien van uitgebreide tools voor performance analyse. Clubs krijgen onder meer ondersteuning bij de wekelijkse voorbereiding op wedstrijden, live (data-)inzichten tijdens wedstrijden en gedetailleerde informatie na afloop van de speelronde. Na twee succesvolle seizoenen is de samenwerking tussen de Eredivisie en SciSports verlengd tot en met het seizoen 2024/25.

Performance Center

Als onderdeel van deze competitiebrede samenwerking hebben de eredivisieclubs toegang tot het Performance Center van SciSports. Dit platform combineert meerdere gegevensbronnen van verschillende leveranciers, zoals event data, tracking data en tactische videobeelden. Hierdoor hebben clubs op één centrale plek toegang tot alle fysieke en tactische inzichten. Dit maakt het werk voor medewerkers binnen de clubs, zoals videoanalisten en performance coaches, niet alleen efficiënter, maar stelt hen ook in staat om – op basis van gedetailleerde analyses van wedstrijdgegevens – tot kwalitatief betere beslissingen te komen.

Daarnaast is het platform samen met de eredivisieclubs verder doorontwikkeld, waardoor de clubs toegang hebben tot geavanceerde en realtime wedstrijdgegevens. Dit maakt het voor de performance staff mogelijk om direct tijdens de wedstrijden live analyses uit te voeren.

Datapunten

Deze uitgebreide opzet wordt mogelijk gemaakt door de Eredivisie-partnerships met TRACAB, Stats Perform en Provispo. Alle stadions in de Eredivisie zijn uitgerust met TRACAB-volgsystemen die meer dan 3,5 miljoen datapunten per wedstrijd registreren (tracking data). Dit wordt aangevuld met zogeheten event data van Stats Perform zoals doelpunten, schoten, passes, dribbels en meer. Daarnaast worden de datasets uitgebreid met speciale videobeelden via tactische camera's van Provispo. SciSports speelt hierbij een belangrijke rol door niet alleen deze gegevens samen te voegen en te verrijken, maar ze ook te visualiseren om zo tot nieuwe contextuele inzichten te komen.

De Eredivisie wil samen met de clubs, SciSports en KNVB een nieuwe standaard zetten op het gebied van prestatieanalyse en zodoende de kwaliteit van het Nederlandse profvoetbal verbeteren.

Unieke samenwerking

Marc Rondagh, Head of Marketing & Commercial Development bij de Eredivisie CV, is verheugd over de contractverlenging: "Ik denk dat deze samenwerking met SciSports uniek is in de voetbalwereld: alle clubs in de Eredivisie delen hun tracking en event data met elkaar, evenals hun tactische feeds. Het SciSports Performance Center is dé plek waar alles samenkomt en waar clubs beginnen met het opbouwen van hun kennis, inzichten en volgende stappen - allemaal om hun sportieve prestaties te verbeteren en uiteindelijk dus de Eredivisie sterker te maken."

Vincent van Renesse, CEO van SciSports, voegt hieraan toe: "Het is een enorm voorrecht om met de Eredivisie en alle eredivisieclubs samen te werken. Wij zijn met SciSports verheugd om op deze manier bij te dragen aan de continue verbetering van het Nederlandse voetbal als geheel. Ons belangrijkste doel is om performance coaches en videoanalisten van de clubs in staat te stellen efficiënter te werken en inzicht te krijgen in hun eigen prestaties en die van de tegenstander. Wij geloven dat deze nieuwe overeenkomst bevestigt dat we goed op weg zijn om die ambitie waar te maken."