Pure Energie Eredivisie Vrouwen; wanneer vindt de doorbraak plaats?

In 2017 werden de OranjeLeeuwinnen Europees kampioen tijdens het EK in eigen land, twee jaar later werd in de finale van het WK nipt verloren van voetbalgigant Team USA. Het team heeft de afgelopen jaren reusachtige sprongen gemaakt richting de wereldtop, alleen de Eredivisie lijkt hierin nog enorm achter te blijven. Een kijk op onze nationale competitie, en antwoord op de vraag of er een doorbraak van de Pure Energie Eredivisie Vrouwen gaat plaatsvinden.

Sinds het gewonnen EK is de populariteit van de OranjeLeeuwinnen alleen maar toegenomen. Uitverkochte stadions zijn de norm geworden, regelmatig wordt er voor meer dan 20.000 toeschouwers gespeeld. Bij het duel met Australië in het Philips stadion (2019), waren zelfs ruim 30.000 mensen aanwezig. Ook bij internationale wedstrijden wordt het team intussen door vele fans gesteund.

Echter, is deze enorme populariteit nog niet terug te zien in de Pure Energie Eredivisie Vrouwen. Gemiddeld komen er nog steeds maar een handvol mensen op de wedstrijden af. De echte topwedstrijden worden misschien nog door een paar honderd mensen bezocht, maar clubs als Excelsior zijn al blij als er dertig mensen langs het veld staan.

Simpel gezegd: vinden we onze nationale competitie wel interessant genoeg? Of: willen we op een vrijdagavond gewoon niet langs het veld staan bij een lokale voetbalclub om de nationale top van het vrouwenvoetbal in actie te zien? Slechts drie van de acht clubs werken hun thuiswedstrijden af in volwaardige stadions, andere moeten het doen met trainingsvelden. Iets wat zeker niet zorgt voor een positiever imago van de competitie.

Afgelopen maanden werden al de nodige stappen gezet in de professionalisering, toen achtereenvolgens (ex-)internationals als Mandy van den Berg, Sari van Veenendaal, Stefanie van der Gragt, Kika van Es en Sherida Spitse terugkeerden naar Nederland. Grote namen uit het vrouwenvoetbal, die graag meehelpen bij de groei van onze competitie. Neem bijvoorbeeld Van Veenendaal, twee jaar geleden nog verkozen tot beste keepster ter wereld. Zij verkoos PSV bewust boven een nieuw avontuur in het buitenland. De terugkeer van eerder benoemde boegbeelden geeft een impuls aan de Pure Energie Eredivisie Vrouwen.

"Dankzij de gratis FA Player app is de populariteit van de vrouwencompetities in Engeland in korte tijd enorm toegenomen"

Media-aandacht

Ook voor de tv-kijker is er pas sinds dit seizoen, 2020-2021, echt ‘iets’ te zien. Er wordt per speelronde één wedstrijd live uitgezonden op tv, bij ESPN. Ter vergelijking: wedstrijden uit de Keuken Kampioen Divisie worden dit seizoen t/m de derde periode allemaal (deels) live uitgezonden. Het tweede niveau bij de mannen krijgt in Nederland dus gemiddeld meer aandacht op tv dan het hoogste niveau bij de vrouwen.

Hoewel de interesse in vrouwenvoetbal de laatste jaren in Nederland duidelijk toegenomen is, blijft de media-aandacht dus nog duidelijk achter. Kijkend naar Engeland, op dit moment de grootste Europese competitie op het gebied van vrouwenvoetbal, zie je dan ook grote verschillen. Op het gebied van media-aandacht is er één heel belangrijk verschil: iedere geïnteresseerde voetbalfan kan de FA Women's Super League en zelfs de Women's Championship (tweede niveau) volgen via een gratis app, The FA Player. Door deze invoering is de competitie niet meer afhankelijk van externe media, maar zorgt het zelf al dat de fans toegang hebben tot de wedstrijden. Mede hierdoor is de populariteit van de competitie in Engeland in korte tijd enorm toegenomen.

Waarom zou dit niet kunnen werken in Nederland? Het draagvlak voor de sport is er. Kijk alleen al naar de wedstrijden van de OranjeLeeuwinnen. Het wachten lijkt alleen op een organisatie die het grootst oppakt, maar intussen weten we ook dat alleen wachten niets op gaat leveren.

Pure Energie Eredivisie Vrouwen

De Eredivisie Vrouwen gaat sinds een kleine maand door het leven als Pure Energie Eredivisie Vrouwen. Voor het eerst heeft een commerciële partner zijn naam aan de hoogste vrouwencompetitie van ons land verbonden. Een nieuwe stap in de professionalisering van de competitie.

Een andere stap wordt gezet als begin volgend seizoen een negende club toetreedt tot de competitie. Naast ADO Den Haag, Ajax, VV Alkmaar, Excelsior, sc Heerenveen, PEC Zwolle, PSV en FC Twente, zal dan ook Feyenoord mee gaan doen. Na enkele jaren met enkel jeugdteams, mengt Feyenoord zich komend seizoen voor het eerst op het hoogste niveau. Een nieuwe positieve ontwikkeling omtrent de professionalisering van de competitie. Maar wil de competitie meer aanzien krijgen, zowel nationaal als internationaal, zullen nóg meer teams moeten toetreden. Waarom hebben clubs als pak hem beet Vitesse, FC Groningen en Heracles Almelo nog steeds geen vrouwentak opgericht? Voor een volwaardige competitie zullen (snel) meer clubs moeten toetreden.

Toekomst

Wil de competitie echt haar doorbraak kennen bij het grote publiek, dan moet er nog veel gebeuren. De belangrijkste stap is meer bekendheid voor de competitie, meer mensen moeten bekend worden met de Pure Energie Eredivisie Vrouwen. Ook het professioneler vorm geven is hierin belangrijk. Een belangrijke eerste stap is de media-exposure vergroten. Zoals bijvoorbeeld de eerdergenoemde FA Player app, een ideaal middel om mensen op een laagdrempelige manier meer te binden. Maar om daarnaast ook het grote publiek (meer) te kunnen bereiken, zullen de wedstrijden een prominentere plek moeten krijgen op mainstream tv.

Kortom, als we echt willen mee gaan doen, ook internationaal, moeten (meer) mensen op gaan staan. Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen, er moet geïnvesteerd worden en nieuwe teams moeten toetreden. Alleen dan, en met veel energie, kan de Pure Energie Eredivisie Vrouwen op termijn uitgroeien tot iets groots.

Deze blog is geschreven door SPECO-student Frederique van den Brul.

Headerfoto: Ajax PRO SHOTS/Vincent de Vries

Lees via onderstaande button een interview met Kirsten van de Ven en Nicole Bekkers van de KNVB over de kansen, uitdagingen en toekomst van het vrouwenvoetbal en de Pure Energie Vrouwen Eredivisie.