KNVB en Nike onthullen Oranje-tenue met verwijzing naar EK 1988

De KNVB en Nike hebben vandaag het nieuwe thuistenue van het Nederlands elftal onthuld, dat ook tijdens het EK van 2024 zal worden gedragen. Het shirt werd gelanceerd met een verwijzing naar het gewonnen EK van 1988, waarvan het shirt inmiddels iconisch is geworden. Vandaar ook de slogan van het nieuwe tenue: ‘A kit today, an icon tomorrow’.

In de video zien we hoe Ronald Koeman in 1988, toen nog Oranje-international, het shirt voorafgaand aan het gewonnen EK ontving van toenmalig bondscoach Rinus Michels. Daar maakt de KNVB nu een vervolg op door Koeman, vandaag de dag de bondscoach, het nieuwe shirt te overhandigen aan Frenkie de Jong.

“Het is fantastisch om op deze manier het nieuwe thuisshirt te ontvangen, vooral op een manier die zoveel betekenis heeft voor de Nederlandse voetbalgeschiedenis”, vertelt De Jong in het persbericht van de KNVB. Ook Koeman komt aan het woord: “Het is een eer om met dit thuistenue een nieuw hoofdstuk in het Nederlandse voetbal te beginnen. Het Oranjeshirt symboliseert niet alleen onze geschiedenis, maar ook onze toekomstige prestaties op het veld. We hopen dat onze fans het met evenveel trots zullen dragen als wij er op het veld mee zullen spelen.”

Metaprisma

Door het patroon en het kleurgebruik lijkt het alsof het oranjegekleurde thuisshirt gebreid is. Met de vernieuwde, zogeheten ‘Metaprisma’-methode van Nike worden de traditionele kleuren versterkt als ze in beweging zijn en wanneer het licht erop valt. In de kraag – die net als de mouwen is afgewerkt met een donkere rand - staat een icoontje van een kroon.

Het uitshirt is blauw, maar niet egaal. Er zijn drie verschillende tinten van de kleur in terug te vinden, samen met dunne, oranje strepen die op een paar plekken terugkomen. De kraag, waar opnieuw een icoon van een kroon in staat, en de mouwen zijn afgewerkt met oranje.

Het nieuwe thuistenue zal voor het eerst worden gedragen op vrijdag 22 maart tijdens de vriendschappelijke interland tegen Schotland. De Jong, hoofdrolspeler in de video, zal er dan door een blessure nog niet in kunnen schitteren. Voor supporters zijn de tenues vanaf 21 maart exclusief beschikbaar op KNVBshop.nl en nike.com. Vanaf 27 maart is de collectie te koop bij meerdere voetbal(speciaal)zaken in Nederland en daarbuiten.

Fotocredits: KNVB