Nationale Sport Loterij is steun in de rug voor noodlijdende amateurclubs

Sportverenigingen in Nederland hebben het zwaar. Een groot deel van de clubs moet vanwege het coronavirus al ruim een jaar hun deuren gesloten houden, wat ook op financieel gebied grote impact heeft. Om sportverenigingen een steuntje in de rug te geven is de Nationale Sport Loterij opgericht. Via deze loterij wordt geld ingezameld voor de sportclubs die het lastig hebben.

De Nationale Sport Loterij is opgericht om heel direct en op korte termijn inkomsten te genereren voor clubs. Elke sport - van voetbal tot hockey en van roeien tot rugby - kan meedoen, mits het om amateursport gaat en de vereniging het algemeen belang dient en dus geen winstoogmerk heeft. De oprichters, een aantal ervaren ondernemers uit de mediawereld, geven aan dat van elke 10 euro (prijs van één lot) er 7 euro direct gaat naar de vereniging die deelnemers zelf uitkiezen. De loterij is een online initiatief. Op het platform van de loterij kunnen deelnemers zelf het aantal loten dat ze willen kopen selecteren.

Televisiepresentator Ron Boszhard is de ambassadeur van de Nationale Sport Loterij. Hij is sinds maandag te zien in commercials op radio en televisie, waarin hij het publiek oproept massaal hun eigen sportvereniging te steunen. De amateursport kan in deze bijzondere tijden wel een steuntje in de rug gebruiken, zegt Boszhard. “Bewegen is nu belangrijker dan ooit en de amateurverenigingen zijn ontzettend belangrijk voor mensen. Ze draaien op vrijwilligers en zijn afhankelijk van contributies, kantine-inkomsten en sponsoren. Door corona is dat allemaal onder druk komen te staan. Het is belangrijk dat verenigingen overeind blijven. En mensen van alle leeftijden op een laagdrempelige manier kunnen blijven bewegen. Bij hun eigen cluppie.”

Loterij heeft persoonlijk en regionaal karakter

Boszhard legt uit dat mensen hun eigen vereniging kunnen steunen en ook nog eens kans maken op mooie prijzen. Het persoonlijke en regionale karakter van de loterij spreekt hem erg aan. “Verenigingen kunnen een eigen doel aan de actie koppelen. Denk bijvoorbeeld aan het opknappen van de kleedkamers. Op de site zie je precies hoeveel geld er is opgehaald en hoeveel nog nodig is om het beoogde doel te behalen. Samen gaan we voor succes. En halen we zoveel mogelijk geld op voor de amateursport in Nederland.”

De trekking vindt plaats op 24 september 2021. Er zijn diverse prijzen te winnen, waaronder auto’s en iPhones. De opbrengsten voor verenigingen worden wekelijks uitbetaald. Er zijn slechts 600.000 loten beschikbaar.

Headerfoto: Screenshot YouTube / Nationale Sport Loterij