Nederlands team in The Ocean Race 2023 focust zich op toekomstige generaties

Voor de dertiende keer in de historie gaat er een Nederlandse boot deelnemen aan The Ocean Race, een van de meest prestigieuze zeilwedstrijden van de wereld. Het Nederlandse team zal met de naam Sailing Team NEXTGEN aan de start verschijnen. De campagne focust zich op toekomstige generaties.

De campagne wordt ondersteund door een vijftal partners die zich ieder vanuit hun eigen expertise voor de toekomstige generaties inzetten. Daarnaast kan het team rekenen op de support van een grote groep bedrijven, verenigd in een business club. Met de campagne is een voor Nederland unieke samenwerking van de belangrijkste zeilorganisaties, kennisinstellingen en bedrijven gecreëerd. Partijen die zich gezamenlijk achter een betere wereld voor de volgende generaties zetten en voor wie de campagne en deelname aan de race een podium vormen om zich aan de wereld te presenteren.

  • “We hebben bewust gekozen voor een brede campagne. Een campagne waarbij er naast de business club plek is voor grotere en kleinere sponsoren. Dit zijn bedrijven die zich kunnen vinden in thema’s als: innovatie, duurzaamheid en het creëren van een prestatiecultuur.” aldus Gideon Messink, vanuit Sailing Holland in de vorige twee edities samen met Anita van Oeveren verantwoordelijk voor Team Brunel.
  • Van Oeveren vervolgt: “Al deze partners hebben straks één ding gemeen: ze dragen vanuit hun eigen kennis en expertise bij aan een betere wereld. Niet eens zo zeer voor zichzelf. Maar juist voor de volgende generaties. Met een aantal van deze partijen bevinden de gesprekken zich in de afrondende fase, daarom kunnen we nu ook naar buiten.”

Voorbeeld voor volgende generaties zijn

De campagne kan rekenen op de steun van Carolijn Brouwer, die in de laatste editie van de race geschiedenis schreef door als eerste vrouw de race op haar naam te schrijven. Voor Brouwer is het na drie deelnames bij buitenlandse teams de eerste keer dat ze zich in The Ocean Race aan een Nederlandse campagne verbindt. Brouwer: “Historisch zijn wij als Nederland het sterkste land in The Ocean Race. In de laatste race won ik, maar zat ik niet bij een Nederlands team. ABN AMRO I was de laatste Nederlandse boot die won, maar daar zat geen Nederlander aan boord.”

“Helaas heb ik nog nooit in een Nederlands team gevaren, met deze campagne hoop ik daar verandering in te kunnen brengen. Niet eens zozeer voor mezelf, maar ik wil mijn kennis en ervaring graag overbrengen op de huidige generatie jonge zeilers en daarnaast hoop ik daarmee een voorbeeld te kunnen zijn voor de volgende generaties. Ze moeten zien dat dromen haalbaar zijn.”

De 14e editie van The Ocean Race start op 15 januari 2023 in het Spaanse Alicante en eindigt 6 maanden en 32.000 nautical mile, zo’n 60.000 km, later in het Italiaanse Genua. Onderweg worden achtereenvolgens Kaap Verdi, Kaapstad, Itjaì, Newport, Aarhus, Kiel en Den Haag aangedaan.

Headerfoto: Brend Schuil