Nederlandse Loterij keert recordbedrag uit aan sport en goede doelen

Nederlandse Loterij heeft in 2021 maar liefst 50,4 miljoen euro uitgekeerd aan de Nederlandse sport. In totaal draagt Nederlandse Loterij over 2021 een recordbedrag van 188 miljoen euro aan afdrachten af: behalve het bedrag voor de sport, gaat het hierbij om 118,4 miljoen euro voor de Nederlandse Staat en 19,2 miljoen euro aan achttien verschillende goede doelen. Dat blijkt uit de jaarcijfers die Nederlandse Loterij heeft gepubliceerd.

Niels Onkenhout, CEO van Nederlandse Loterij, over de recordhoogte van de afdracht: “Terugkijkend op de afgelopen vijf jaar zien we dat Nederlandse Loterij op een verantwoorde en zorgvuldige manier ervoor zorgt dat heel Nederland wint. De totale afdracht aan NOC*NSF, achttien goede doelen en de Nederlandse Staat is over het eerste lustrumjaar ruim 188 miljoen euro, bijna 20 miljoen meer dan het jaar ervoor. En daar zijn we trots op."

"Winnen doen we niet alleen. Dat doen we met onze medewerkers, de retailers, spelers en samenwerkingspartners. Mede dankzij hun inzet zijn de resultaten van Nederlandse Loterij afgelopen jaar weer verbeterd. Onze omzet is gestegen naar 2.993 miljoen euro. En we hebben meer prijzengeld dan ooit uitgekeerd aan onze spelers van Staatsloterij, Lotto, Eurojackpot, Miljoenenspel, Lucky Day, Krasloten en TOTO; maar liefst 2.467 miljoen euro. Daarmee laten we echt zien dat heel Nederland bij ons wint.”

Nederlands Loterij benoemt het opengaan van de online kansspelmarkt met de start van TOTO Sport en TOTO Casino en het meerderheidsbelang dat Nederlandse Loterij heeft genomen in Lotify als mijlpalen van het afgelopen jaar. Lotify is een digitaal platform voor het organiseren van fondsenwervende loterijen en winacties. Met Lotify faciliteert Nederlandse Loterij nu ook haar beneficianten, andere goede doelen en (sport)organisaties in het organiseren van een loterij of winactie binnen de geldende wet- en regelgeving. Zo kunnen zij zelf actief én verantwoord extra fondsen werven.

'Mogelijkheid om te investeren in duurzame en veilige omgeving'

Anneke van Zanen-Nieberg, voorzitter van NOC*NSF, stelt dat het geld van Nederlandse Loterij juist in deze tijd een verschil kan maken: “De uitdagingen voor sport zijn groot: ledenwerving, het zoeken naar vrijwilligers, verduurzaming van accommodaties. Ons verenigingsleven is uniek in de wereld en onmisbaar voor de sociale cohesie in de samenleving. We zien veel energie bij sportbonden en verenigingen om de uitdagingen aan te gaan. Echter, het is geen gemakkelijke klus, hier zijn naast inzet ook extra financiële middelen voor nodig. Het recordbedrag van Nederlandse Loterij voor de sport komt dan ook zeer goed van pas."

"Voor de hele sport ligt er bovendien de vraag: hoe bieden we een veilig sport klimaat. Integriteit in de sport is één van de fundamenten om stappen voorwaarts te maken. Professionele steun en expertise zijn daarbij onontbeerlijk. De afdracht van Nederlandse Loterij geeft de sport de mogelijkheid om op een verantwoorde manier te investeren in een duurzame en veilige omgeving."