Pim Bijl uitgeroepen tot SPORTNEXT Sportjournalistieke Talent van het Jaar 2018

De jury van de SPORTNEXT Prijs voor het Sportjournalistieke Talent heeft Pim Bijl van het AD uitgeroepen tot dé belofte van het jaar 2018. Bijl doet voor de landelijke krant verslag van onder meer wielrennen, schaatsen en atletiek. Tijdens het NSP Sport & Media Nieuwjaarsdiner in Arnhem werd ook bekend dat Hélène Hendriks Sportjournalist van het Jaar 2018 is.

Bijl is de opvolger van Pieter Zwart (VI) die de prijs vorig jaar won. Eerder ging de award naar Michel Abbink (toen NU.nl) en Fabian van der Poll (NRC), die respectievelijk de eerste en tweede editie van deze aanmoedigingsprijs wonnen.

Collega’s van Bijl namen de prijs in ontvangst tijdens het NSP Sport & Media Nieuwjaarsdiner in Arnhem.

Uit het juryrapport: "De jury koos voor een reporter in de klassieke zin van het woord: een veelzijdige verslaggever die – als Kuifje – met wapperende jas in de hand ter plaatse gaat. Interviews, reportages, nieuws, achtergronden, print, video, wielrennen, atletiek, voetbal of darts: onze jonge held is ter plaatse, kladblok in de aanslag. Vooral zijn interviews met schaatsers en wielrenners vindt de jury van hoog niveau."

"Zijn eigen redactie waardeert voor alles het ‘bijzondere oog voor het afwijkende’ van ons sportjournalistieke talent. Hij komt altijd met een origineler verhaal terug dan je denkt en is dol op 'het randje'. Een goed voorbeeld daarvan is het profiel van Raymond van Barneveld dat hij voor de zaterdagkrant schreef nadat de darter zijn afscheid aankondigde. Een mix van een ode, een profiel en een tijdsbeeld dat las als een trein."

ZIE OOK: Robin van Persie verkozen tot NSP Sportpersoonlijkheid van het Jaar 2018

Over de prijs

De prijs voor sportjournalistiek talent is vier geleden in het leven geroepen omdat het vak van sportjournalist vergrijst. De instroom van jongeren - juist noodzakelijk om ons vakgebied vitaal te houden - stokt. Dat is de reden dat de stichting Nederlandse Sport Pers (NSP) samen met het magazine SPORTNEXT in 2015 een prijs voor de grootste belofte in de sportjournalistiek heeft ingesteld. Deze SPORTNEXT Prijs voor het Sportjournalistieke Talent van het Jaar moet de aandacht vestigen op de nieuwkomers en op de belofte die hun werk in zich herbergt.

Sportjournalist van het Jaar 2018

Hélène Hendriks werd door de NSP verkozen tot Sportjournalist van het Jaar. De presentatrice van FOX Sports en Veronica 'paart in de wereld van stoer en testosteron kennis van sportzaken aan realisme en moed. Hopelijk vindt haar aanpak niet alleen veel navolging bij vrouwelijke collega’s maar ook bij mannelijke', zo schrijft de jury.

Sportfoto van het Jaar

De NSP/Zilveren Camera Sportfoto van het Jaar was van Vincent Riemersma. Hij fotografeerde bij de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee vanuit de lucht met een drone het marathonpeloton. Riemersma werd door de jury dan ook geroemd om zijn gebruik van nieuwe technologieën in de fotografie.

Scoop van het Jaar

Tot slot werd op het event een nieuwe prijs uitgereikt, die voor Scoop van het Jaar. De award ging naar de Volkskrant en Andere Tijden Sport voor hun onthullingen over de gestolen urineflesjes in het schaatsen.

Foto in tekst: Ronald Speijer