Robin van Persie verkozen tot NSP Sportpersoonlijkheid van het Jaar 2018

Robin van Persie is maandag 28 januari 2019 tijdens het Sport & Media Nieuwjaarsdiner in hotel- en congrescentrum Papendal in Arnhem door de stichting Nederlandse Sport Pers uitgeroepen tot NSP Sportpersoonlijkheid van het Jaar 2018. De 35-jarige Feyenoorder wordt door de jury geprezen voor zijn positieve houding richting de media. Van Persie, die zelf aanwezig was om de prijs in ontvangst te nemen, treedt in de voetsporen van onder anderen Arjen Robben, Max Verstappen en Sven Kramer.

Een kleine 200 deelnemers aan het Sport & Media Nieuwjaarsdiner kreeg van Theo Reitsma te horen dat Robin van Persie de opvolger is van Annemiek van Vleuten, die de prestigieuze award in 2018 won.

De jury is lovend over Van Persie, die een aantal journalisten de primeur gaf zijn afscheid als profvoetballer als eerste te melden. "Dat hij uitgebreid de tijd nam voor deze uitgekozen journalisten en hun media een voorsprong bood in een tijd waarin nieuwssites gretig verhalen en citaten van anderen overnemen, kunnen wij niet anders zien dan een geste van dank voor de jarenlange samenwerking."

"In sommige fasen van zijn carrière had hij best een stormachtige relatie met de media, hoewel hij altijd on speaking terms is geweest met onze vakgenoten. Maar we hebben hem zien veranderen. En vooral in de laatste jaren is Robin een ware ambassadeur van Oranje en zijn clubs geweest. Hij heeft ook in dat opzicht Feyenoord bij de hand genomen, zonder zijn mening te verloochenen. In gesprek met journalisten straalt hij rust en klasse uit."

"Om hem te bedanken voor de samenwerking in de afgelopen twee decennia en in de hoop dat zijn vakbroeders zijn voorbeeld ook op het publicitaire vlak zullen volgen, roepen wij Robin van Persie bij deze uit tot de NSP Sportpersoonlijkheid van het Jaar."

ZIE OOK: Pim Bijl uitgeroepen tot SPORTNEXT Sportjournalistieke Talent van het Jaar 2018

Afscheidstournee

Robin van Persie keerde na een lange internationale carrière in januari 2018 terug bij zijn oude club Feyenoord. Hij won vorig seizoen direct de KNVB-beker met de Rotterdammers en besloot na lang beraad zijn loopbaan nog met een jaar voort te zetten. Momenteel is hij bezig aan zijn afscheidstournee langs de Nederlandse velden.

Vijfde Sport & Media Nieuwjaarsdiner

De prijs is een voortzetting van de 'oude' NSP Persprijs, die in het verleden werd toegekend aan onder anderen Frank en Ronald de Boer, Leontien van Moorsel, Anky van Grunsven, Epke Zonderland en Ireen Wüst.

De prijsuitreiking vond plaats tijdens het vijfde Sport & Media Nieuwjaarsdiner. Het Sport & Media Nieuwsjaardiner is een initiatief van de Stichting Nederlandse Sport Pers, SPORTNEXT en Arko Sports Media. Tijdens het diner gaven verschillende sportjournalisten en sportfotografen hun visie op de (sport)journalistiek in Nederland en België. Daarnaast nam Niels Onkenhout, CEO Nederlandse Loterij en TOTO de bezoekers mee in de toekomst van sportweddenschappen en sportfinanciering.

Daarnaast werden er nog enkele andere prijzen uitgereikt: Sportjournalist van het Jaar 2018, NSP/Zilveren Camera Sportfoto van het Jaar 2018, SPORTNEXT Prijs voor het Sportjournalistieke Talent van het Jaar 2018 en Scoop van het Jaar 2018. Zie hier voor alle prijswinnaars.

Via Twitter, Instagram en/of de hashtags #sportnext en #NSPprijzen kun je afbeeldingen en video's van het Nieuwjaarsdiner checken.

Headerfoto: Ronald Speijer / Foto in tekst: kivnl / Shutterstock.com