Waarom de keuze van Ajax en PSV voor Qatar wél de juiste is

Je zou bijna denken; arme Edwin van de Sar. Op reis richting het trainingskamp van Ajax in Doha deed hij nog even Sharjah FC aan in de Emiraten terwijl hij in Nederland onder vuur lag, juist vanwege de trip van Ajax naar het Midden-Oosten. Columnist Thijs Zonneveld kwam woorden tekort om er schande van te spreken en ook op onder meer Twitter gingen vele prominenten los op de keuze van Ajax om het trainingskamp te beleggen in Qatar.

Van der Sar kennende zal hij er niet wakker van liggen. Hij laat de kritiek van zich afglijden, want zoals zo vaak weet deugend Nederland het beter zonder kennis van zaken en de feiten onder ogen te zien. Ook opvallend is dat PSV, dat eveneens in Qatar is, vrijwel niet of slechts zijdelings werd genoemd in de commentaren. Nee, de meetlat en de gesel van links en deugend Nederland trof met name de club uit de hoofdstad en haar CEO in het bijzonder.

Het is grappig om te zien, hoe reactionair Nederland kan reageren op een onschuldig trainingskamp in een land dat weliswaar andere normen en waarden kent dan Nederland, maar waar we als handelsnatie vrolijk handel mee drijven, waar geen negatief reisadvies voor is van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en zo kun je nog wel even doorgaan. Qatar timmert sportief aan de weg en dat schijnt in de linkse grachtengordel een doodzonde te zijn.

Ajax zou zich op louter morele gronden moeten terugtrekken van het trainingskamp want als club wil je toch niet geassocieerd worden met zoveel misstanden in een land. Heerlijk al die vooringenomen stellingen en meningen van deugend Nederland en het dedain over het schandalige Ajax. Hoe durven ze. Nu de feiten.

Aspire Academy

Qatar heeft de Aspire Academy. Een prachtig trainingscomplex dat aan alle eisen van de moderne tijd voldoet en waar clubs en atleten zich graag voorbereiden op wedstrijden en competities.

Bayern München is dit jaar al voor de tiende keer in Qatar en maakt gretig gebruik van de meest moderne faciliteiten. U leest het goed: voor de tiende (!) keer.

En onze nationale trots Shell - toch geen kleine speler in de wereld - is een van de partners van de Aspire Academy. Het richt zich met name op de jeugdprogramma’s die op de academie worden ontwikkeld. De managing director van Shell Qatar, Andrew Faulkner, kwam bij de ondertekening van de overeenkomst superlatieven tekort over de faciliteiten en het programma voor jeugdteams dat op de Aspire Academy wordt ontwikkeld.

Geen krant, social media platform of columnist heeft zich er druk over gemaakt. Geen oproep tot boycot of afzien van het partnership, het is aan de elite van de grachtengordel in Nederland in alle stilte voorbijgegaan.

Bezoek handelsdelegatie

En van 25 tot en met 28 maart was er onder leiding van het Orange Sports Forum (OSF), Ministerie van Buitenlandse Zaken en de ambassade in Doha nog een sport handelsdelegatie op bezoek in Qatar. Ofwel vrij vertaald: een trainingskamp voor het bedrijfsleven dat zaken wil doen in Qatar. Niemand opgevallen. Er is geen column aan gewijd.

In 2019, het jaar ligt nog maar net achter ons, vonden in Qatar liefst 31 internationale evenementen plaats. In totaal waren er 58 sportevenementen in het oliestaatje.

Aan veel evenementen die het afgelopen jaar in Qatar werden gehouden deden veel Nederlandse atleten mee. Geen haan die ernaar kraaide. Toen Sifan Hassan haar twee gouden medailles veroverde tijdens het afgelopen WK atletiek werd er louter lof toegezwaaid. Prima gedaan. Vooraf was er geen harde oproep tot boycot.

Morele superioriteit

Je vraagt je altijd af: wat bezielt mensen om zich zo kritisch uit te laten over een onschuldig iets als een trainingskamp. Waar komt die morele superioriteit vandaan? Welk recht hebben de media om Ajax te beschimpen en te bekritiseren vanuit haar eigen ivoren toren.

Een grote FIFA-delegatie was vorige week ook in Qatar en liet zich eveneens lovend uit over de faciliteiten van de Aspire Academy en Van der Sar liet zich graag rondleiden op het complex. Hij was uiteraard zeer lovend.

Qatar timmert lekker aan de sportieve weg en we mogen blij zijn dat twee Nederlandse topclubs worden uitgenodigd om zich in optimale condities voor te bereiden op de tweede seizoenshelft in de Eredivisie.

En Edwin van der Sar, die keek met een grote glimlach rond op het trainingscomplex en kon niet anders concluderen dat hij een juiste keuze had gemaakt. Geen arme Edwin van der Sar, maar een tevreden Edwin van der Sar. Zoals het hoort in de grotemensenwereld van topsport!

Headerfoto: Screenshot YouTube/WBJ Adventures