Paardensport is de sporttrends vooruit

De Nederlandse paardensportfan is geheel onthutst dit jaar ingegleden. Alle illustere publiekstitels van het jaar gingen aan de paardensport voorbij. Hoe was dat nou toch mogelijk? Springruiter Jeroen Dubbeldam won, na het wereldgoud van 2014, Europees goud. Gecombineerd met zijn Olympisch goud van 2000 is er één ruiter geweest die dat ook ooit presteerde in de tijd dat de paardensport nog niet zo mondiaal was als nu. Het gouden springruiterteam werd als team publiekelijk verslagen door zilveren beachvolleyballers. Rob Ehrens als trainer van olympisch zilver en twee keer goud op een rij werd niet eens genomineerd. Paardensport is voor het NOC*NSF één van de acht speerpunten en hoofdsporten die helemaal bij de Nederlandse volksaard horen en waar steevast olympische medailles worden gewonnen. Maar erg opvallend voor de atleten en medaillejagers in andere sporten is dit niet. Zij stemmen niet op paardensporters. Maar er is hoop.

Met veel plezier las ik de afgelopen week de interessante visie van Gijsbregt Brouwer op de sporttrends die hij verwacht voor 2016. In zijn voorbereidende verhaal over de trends die hij signaleert, constateerde Brouwer al dat mannelijke sporters uit zijn en dat de grootste sterren voor Rio straks vrouwen zijn. Heerlijk te constateren dat de paardensport de trends ver vooruit is! Daar is de emancipatie al begonnen toen vrouwelijke ruiters tot de Olympische Spelen werden toegelaten. Dat was in 1952 in Helsinki. De paardensport is sindsdien de enige olympische sport waarin mannen en vrouwen in hetzelfde klassement strijden om de medailles. Als dat niet geëmancipeerd is!

ZIE OOK: De vijf sporttrends voor 2016 - Column Gijsbregt Brouwer

Jammer genoeg noemt ook Brouwer de paardensport niet als kandidaat voor teamgoud. En dat terwijl de paardensport de eerste sportbond was die in 2014 al verzekerd was van de Olympische startbewijzen voor Rio voor al haar disciplines dressuur, springen, eventing en para-dressuur na teamgoud (springen), twee keer teambrons (dressuur en eventing) en teamzilver (para-dressuur) op het WK in Frankrijk in 2014. Wat doet de paardensport toch fout dat dit zo onder de hoed blijft?


Rixt van der Host en bondscoach Joyce Heuitink - Foto: Wilma Frentz

Brouwer noemt Dafne Schippers als grootste ster voor Rio. Een gemiste kans dat Brouwer Rixt van der Horst niet in zijn voorbeelden betrekt: een paralympische dame aan wie de gouden medailles kleven. Het was zo’n mooie combinatie geweest met de trend die hij ook voorspelt, namelijk dat de parasport in 2016 in de volle breedte zal worden omarmd. Rixt van der Horst als vrouwelijke para-atleet en boegbeeld voor Rio combineert beide trends moeiteloos.

Daarmee verwant is wat Brouwer ook eerder al constateerde, namelijk dat elke atleet zijn eigen merknaam aan het worden is. Iedereen heeft zijn eigen netwerk dat zich in hen, hun verhalen, hun team en wederwaardigheden verheugt en geld voor hen overheeft.

Tot besluit een trendadvies van Brouwer voor Rixt van der Horst. De focus op social media is zó 2012. Rio worden de Content Olympics. Dus Rixt, werk door aan je eigen branding. Voorzie je community van verhalen en filmpjes, nu en straks in Rio. Je woont dan tegenwoordig in Brabant, maar heel Friesland staat achter je. In de paardensport is de para-dressuur momenteel de zich het snelst ontwikkelende discipline. Dit kan er nog makkelijk bij. Help zo het tij te keren en laat het eindelijk een keer goed komen met de publieksprijs, de jaarprijs op het Sportgala voor een paardensporter! Eind december weten we het! O ja, veel succes in Rio!


Foto's: Twitter @dschildkamp & Wilma Frentz.