Primeur in het voetbal; scheidsrechters leggen data vast met smartwatch

Er wordt in de voetballerij steeds meer gebruik gemaakt van technologie. Zo hebben de videoscheidsrechter en doellijntechnologie hun nut dit seizoen al bewezen. Ook in Portugal wordt druk geëxperimenteerd met nieuwe technologieën. Het Portugese voetbal had begin dit jaar een primeur. In de eindfase van het bekertoernooi droegen arbiters een smartwatch, waar ze eenvoudig alle details van een wedstrijd op konden invoeren.

Liga Portugal, overkoepelend orgaan van het Portugese profvoetbal, heeft zich al bewezen als een vooruitstrevende organisatie. In 2015 was FC Porto-Benfica de eerste voetbalwedstrijd die in virtual reality werd uitgezonden en vorig seizoen werd de volledige dataregistratie van wedstrijden gedigitaliseerd. Sinds de lancering van de hiervoor bestemde e-liga-app hebben al zeker 2.500 scheidsrechters meer dan 400 wedstrijden digitaal vastgelegd.

Een gele kaart vastleggen werd slechts een druk op de knop, wat de administratieve taak van de scheidsrechter een stuk makkelijker maakte. Met behulp van de Samsung smartwatch, die is gekoppeld aan een app, kunnen arbiters de digitale registratie nu al tijdens de wedstrijd doorvoeren. Tijdens de halve finales en de finale van de Portugese League Cup konden de scheidsrechters voor het eerst gebruikmaken van de innovatie.

Het horloge was niet meer alleen een klok, maar ook opschrijfboekje, wedstrijdformulier en dataverzamelaar. Na het laatste fluitsignaal hoefden de scheidsrechters hun smartwatch alleen nog maar te koppelen met een tablet, de gegevens controleren en draadloos doorsturen. Een noviteit in het voetbal.

Video: Uitleg over de e-liga-app 


Premier League en Bundesliga

In onder meer de Premier League en de Bundesliga gebruiken scheidsrechters ook al smartwatches. De arbiters daar zijn uitgerust met de TAG Heuer Connected. Die smartwatch houdt overigens alleen de tijd exact bij, maar het zou natuurlijk zomaar kunnen dat er in de nabije toekomst meer mogelijkheden worden gecreëerd.

Doellijntechnologie

Afgelopen weekend was het horloge van een scheidsrechter nog een van de meest besproken onderwerpen in het voetbal. De topper Feyenoord-PSV werd beslist dankzij doellijntechnologie. De smartwatch van scheidsrechter Bas Nijhuis (waarop doellijntechnologie zichtbaar is) gaf aan dat Feyenoord een geldig doelpunt had gemaakt.

Sinds 2013 wordt er gebruik gemaakt van doellijntechnologie in de Eredivisie. De KNVB introduceerde bij de wedstrijd FC Utrecht-Roda JC het systeem dat meet of een bal over de doellijn is. HawkEye wordt al drieënhalf jaar gebruikt in Nederland. Dit seizoen hingen de camera’s de eerste seizoenshelft in de Amsterdam Arena. In de winterstop werd HawkEye geïnstalleerd in De Kuip.

Videoscheidsrechter

Eerder dit seizoen had de KNVB al een primeur door als eerste met een videoscheidsrechter te werken tijdens een officiële wedstrijd. Bij het bekerduel tussen Ajax en Willem II zat er in een busje vlak buiten het stadion een videoscheidsrechter die de arbiter bijstond. De technologie bewees direct zijn waarde. Een overtreding van Willem II-er Anouar Kali werd door de scheidsrechter bestraft met geel, maar leidde na overleg met de videoscheidsrechter tot een rode kaart.

De bovenstaande voorbeelden tonen aan dat nieuwe technologieën steeds vaker worden gebruikt in de voetballerij. Waar het gebruik van HawkEye en videorefs in andere sporten al gemeengoed is, gaat nu ook de populairste sport ter wereld langzaam overstag. Dankzij deze innovaties wordt het werk van officials een stuk gemakkelijker én het spel eerlijker.