Rio 2016. Let’s make them the real winners

Drie maanden virtueel samenwerken, drie dagen werken in Rio en drie dagen genieten van de Spelen. Deze week zijn 24 EY collega’s uit Nederland, België en Noord- en Zuid-Amerika in Rio bij elkaar voor de eindsprint van hun werk als vrijwilliger in het Olympic Legacy Volunteer Program. Een initiatief waarbij zij in teams zes Braziliaanse non-profit-organisaties (NGO) ondersteunen en adviseren om de NGO verder te helpen.

De EY’ers bouwen geen huizen en geven geen les. Het vrijwilligerswerk bestaat eruit dat zij de NGO helpen met hun kennis en expertise op een specifieke opdracht die vooraf is meegegeven. Variërend van het helpen opbouwen van een netwerk tot het adviseren in hoe de bekostiging van de verschillende projecten komen en niet aan de spreekwoordelijke strijkstok blijven hangen. Maarten Vandewaerde, (EY Brussel): "Deze opdracht leent zich om echt iets tastbaars achter te laten en impact te hebben. De NGO doet al fantastisch werk met een positieve maatschappelijke impact, en wij kunnen dat helpen bestendigen en uitbreiden met de kennis die wij met hen delen."

Better working world

Verspreid over 11 landen hebben zij zich de afgelopen drie maanden voorbereid in een virtueel team. Deze week maken ze kennis met de NGO’s en dragen de projecten over. Met praktische oplossingen die bijdragen aan het succes van de NGO en daarmee aan een beter werkende wereld. "Ik ben een reiziger, heb veel gezien in de wereld, zoals de verschillen in leefomstandigheden, waardoor ik me ten diepste realiseer hoe bevoorrecht ik ben. Het is mooi om met de kennis van EY bij te dragen aan een beter werkende wereld," vat Pauline Pipping (EY Amsterdam) samen.

Olympische discipline

Een beter werkende wereld. Een grootse en meeslepende doelstelling. Maar hoe dan? Jan Peter Sigmond (EY Amsterdam) verwoordt het in zijn blog als volgt: "In dit project was onze rol vergelijkbaar, wij traden op als coach, en de NGO was de sporter - in een zeer specifieke Olympische discipline. Door als team de opdracht uit te pluizen, advies te formuleren en tools te ontwikkelen. Vanaf dat moment is het verder aan hen, als sporters, om maximaal te presteren om succesvol te zijn. Uiteraard zal ik deze NGO in de toekomst blijven volgen, maar voor nu zit onze voorbereidende taak als coach er bijna op."

Rijkdom

Zo komen sport, kennis, netwerk, expertise en 'purpose' – iets voor een ander betekenen ten behoeve van een groter doel - allemaal bij elkaar. EY wil door middel van dit Olympic Legacy Volunteer Program een legacy voor de NGO’s in Rio creëren en zo een betere wereld voor toekomstige generaties achterlaten. Voor de medewerkers is het een unieke kans ervaring op te doen en met collega’s uit 12 landen in een team te werken en te leren. Door het intensieve werk met elkaar en met de NGO’s, verandert ieders perspectief en komen ze hoe dan ook rijker terug dan zij vertrokken zijn. Bijal Desai (EY Miami) verwoordt het als volgt: "Elk land heeft zijn eigen mentaliteit en een specifieke manier om dingen te benaderen. Het mooie aan dit team is dat we nieuwe dingen leren en ons aanpassen. We behouden datgene waarvan we weten dat het werkt en nemen de goede dingen van andere culturen over."

Daily wrap-ups

We volgen de vrijwilligers tijdens hun week in Rio. Bekijk hier de daily wrap-ups. Ben je een lezer, vind je hier ook de blogs die door een aantal EY’ers wordt bijgehouden.

Olympic Legacy Volunteer Program (OLVP)

Vierentwintig geselecteerde EY professionals uit Americas, België en Nederland (alle landen die een Olympisch sponsoring hebben gaan zes niet-gouvernementele organisaties (NGO’s) in Brazilië op pro-bono basis adviseren en ondersteunen. Het programma bestaat uit een voortraject waarin de EY teams virtueel 12 weken samenwerken (per NGO zo’n 300 adviesuren) met de NGO’s. Tijdens de Spelen gaan de professionals naar Rio om bij de NGO’s te werken en de Spelen te bezoeken. EY wil door middel van deze Olympische sponsorships helpen een legacy voor de NGO’s in Rio te creëren en zo een betere wereld voor toekomstige generaties achter te laten. Voor de medewerkers is het een unieke kans ervaring op te doen of uit te breiden  rondom vrijwilligers werk op internationaal niveau met collega’s uit 12 landen te werken in 1 team en te leren van alle diverse culturen.

Video: Bekijk het werk van de OLVP vrijwilligers in Rio bij NGO 'Gol de Letra'


Foto's: EY