Social media voorspellen de Eredivisie: Ajax-aanwinst flopt, Groninger gaat verrassen

De borden kunnen op zondagavond weer op schoot en de ruzies om de afstandsbediening kunnen hervat worden. Ja hoor, de Eredivisie 2017/2018 gaat van start. In Den Haag gaat vrijdagavond voor het eerst de bal weer rollen in de wedstrijd tussen ADO Den Haag en FC Utrecht. En dat zal voor de fans niet bepaald een feest der herkenning worden. De twee clubs hebben deze zomer samen namelijk maar liefst 20 nieuwe spelers aangetrokken. Sowieso staat de zomer voor Eredivisieclubs traditioneel bol van de transfers. En deze maanden zijn daar geen uitzondering op. Voor ons een prima gelegenheid om al die nieuwe aanwinsten eens onder de loep te nemen, via een grondige social media analyse.

Wat verwacht de Nederlandse voetballiefhebber van de aanwinsten van zijn favoriete club? Welke nieuwe speler is een buitenkansje en welk team heeft volgens social geblunderd op de transfermarkt? Met social media monitoring tool Coosto onderzochten we de 124 nieuwe spelers die alle 18 Eredivisieclubs tot dusver aantrokken. Hoe wordt gereageerd op hun transfer en voorbereiding op het nieuwe seizoen?

Allereerst hebben we gekeken naar de grootste inkomende transfers. Daar vinden we weinig verrassingen, met een top 5 die geheel gevuld wordt door spelers van de traditionele top 3 (Ajax, Feyenoord en PSV).

1. Hirving Lozano (PSV) – 12232 berichten
2. Klaas-Jan Huntelaar (Ajax) – 10790 berichten
3. Sofyan Amrabat (Feyenoord) – 6658 berichten
4. Steven Berghuis (Feyenoord) – 6302 berichten
5. Marco van Ginkel (PSV) – 4600 berichten
(Gemeten door totale aantal berichten over speler)

De resultaten worden opvallender bij de analyse van spelers over wie we gemiddeld genomen het meest enthousiast zijn. Ritsu Doan van FC Groningen (vorig jaar nota bene als 8e geëindigd in de competitie) prijkt bovenaan dat lijstje. Voetbalminnend Nederland lijkt te verwachten dat de Japanner weleens dé verrassing van het seizoen kan worden.

1. Ritsu Doan (FC Groningen) – 21,3% positief
2. Jean-Paul Boëtius (Feyenoord) – 18,6% positief
3. Thulani Serero (Vitesse) – 17,8% positief
(Gemeten door het aandeel positieve berichten t.o.v. totaal, van de transfers die meer dan 1000 keer zijn besproken)

Dat de aanwinst meer dan welkom is in Groningen, laten ook de trending topics rond de speler treffend zien.

Controverse rond Boëtius

Maar het is niet allemaal rozengeur en maneschijn in transferland. Soms worden er spelers aangetrokken die bij menig supporter een diepe frons veroorzaken. Niet goed genoeg, een verleden bij de aartsvijand of een bedenkelijk transferbedrag. Hoewel zelfs zijn overgang vooral positieve reacties oplevert, is Kostas Lamprou deze zomer de meest controversiële transfer. De nieuwbakken Ajacied krijgt een relatief grote lading negatieve berichten over zich heen. De Ajax-fans verwachten duidelijk weinig van de oud-Willem ll-doelman.

1. Kostas Lamprou (Ajax) –  8,8% negatief
2. Jean-Paul Boëtius (Feyenoord) – 7,38% negatief
3. Nick Marsman (FC Utrecht) – 4,4% negatief
(Gemeten door het aandeel negatieve berichten t.o.v. totaal, van de transfers die meer dan 1000 keer zijn besproken)

De aanwezigheid van Jean-Paul Boëtius in dit rijtje is opmerkelijk, omdat de Feyenoorder ook één van de positiefst besproken transfers is. Kennelijk ligt het bij sommige supporters gevoelig dat de Feyenoorder een paar jaar geleden de club nog verliet voor een buitenlands avontuur.

PSV’ers minst tevreden over aankopen

Uiteindelijk win je een wedstrijd natuurlijk niet met één goede speler, en daarom hebben we ook gekeken naar hoe het totaal aan transfers is ontvangen door de supporters. PSV’ers zijn verreweg het minst tevreden over hun aankopen tot dusver. Supporters van FC Groningen en Feyenoord daarentegen gaan met een veel positiever gevoel het eerste voetbalweekend in.

1. FC Groningen: 15,3%
2. Feyenoord: 12,9%
3. Ajax: 11,4%
4. FC Utrecht: 10,5%
5. Vitesse: 9,5%
6. PSV: 7,9%
(Gemeten door het aantal positieve berichten t.o.v. alle berichten van alle transfers, bij de 6 eredivisieclubs met minimaal 2 transfers die meer dan 1000 keer zijn besproken) 

Voorspellingen

De komende weken gaan uitwijzen of de voorspellingen van de fans bewaarheid worden, of dat vooraf als bestempelde miskopen toch positief kunnen verrassen. En binnenkort kijken we op SPORTNEXT naar de online invloed die de Japanner Ritsu Doan heeft op FC Groningen.


Headerfoto: Flickr (cc) Antoon Kuper