Spaanse beker voortaan live en tegen betaling te volgen op YouTube

MediaPro en La Liga hebben een nieuwe overeenkomst afgesloten voor het uitzenden van wedstrijden in de Spaanse beker (Copa del Rey) live op YouTube. Tegen betaling (per wedstrijd of in een abonnementsvorm) kunnen voetbalfans uit onder meer Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk en tal van andere landen in Europa, Azië en Zuid-Amerika de Spaanse bekercompetitie volgen. Bijzonder aan de deal is dat voetbalfans dus geen abonnement meer op Fox Sports, Sport1 (Nederland), Play Sports of Proximus (België) nodig hebben om de wedstrijden te kunnen volgen. 

De deal tussen MediaPro (rechtenhouder van diverse nationale en buitenlandse competities in Spanje) en La Liga gaat enkel om het uitzenden van de wedstrijden buiten het Spaanse grondgebied. Via YouTube zal er in HD-formaat wedstrijden uitgezonden worden voor fans uit Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk, Italië, Portugal, Rusland, Hongarije, Slowakije, Slovenië, Macedonië, Oekraïne, Zwitserland, Griekenland, Japan, Zuid-Korea, Hongkong, Brazilië en Argentinië. Kortom: de deal is vooral gesloten om het bereik en de populariteit van de Spaanse bekercompetitie in het buitenland te vergroten. 

Op het YouTube-kanaal van LaLigaTVCopa is het mogelijk om via een pay-per-view systeem (á € 4,99 per wedstrijd) of abonnement (€19,99 voor alle wedstrijden) de bekeravonturen van de Spaanse clubs te volgen. Eén nadeel is dat betaling enkel via creditcard of PayPal mogelijk is, maar verder zijn de wedstrijden eenvoudig op elk apparaat (mobiel, tablet, desktop, ...) in hoge kwaliteit te volgen. Dit maakt de deal ook interessant: FOX Sports maakte in november vorig jaar nog bekend de uitzendrechten van de Spaanse bekerfinale (tot en met 2017-18) te hebben gekocht. In België had Proximus 11+ (het premiumkanaal) tot vorgi jaar de rechten van de Spaanse beker nog in handen. 

Vertonen de uitzendrechten van de Copa del Rey dan nog enige waarde? De échte liefhebbers van het Spaanse voetbal zullen wellicht gebruik gaan maken van het abonnement, omdat ze nu in plaats van één (de bekerfinale) of enkele wedstrijden (de kwartfinales) het volledige bekeravontuur kunnen volgen. Toch lijkt het maar om een kleine bedreiging te gaan: zowel op Fox Sports als Proximus 11+ is de Copa del Rey slechts één van de vele bekercompetities die te volgen zijn op het kanaal. Het wordt pas interessant als er (meerdere) onderlinge affiches tussen clubs als FC Barcelona, Real Madrid, Valencia CF, Sevilla en Atlético Madrid in het bekertoernooi ontstaan. 

Daarnaast wordt het interessant als ook andere rechtenhouders of voetbalbonden besluiten om de buitenlandse rechten via een zelfde soort constructie te gaan verkopen. Wat als ook de FA Cup straks via YouTube te volgen is? Of de DFB Pokal? Is het voor de Nederlandse voetbalbond ook interessant om de KNVB Beker - zeker nu met de klassieker Feyenoord - Ajax op het programma - te gaan verspreiden via YouTube? Wat als de Champions League straks ook op het online videokanaal live te volgen is? In Spanje heeft beIN Sport (de rechtenhouder) al eveneens een deal met MediaPro om ook abonnees via YouTube de wedstrijden in het kampioenenbal te laten volgen. En zijn tenslotte de voetbalfans wel warm te maken voor een pay-per-view systeem? Gaat het voetbal de Amerikaanse sporten steeds meer achterna, waar pay-per-view al jarenlang gebeurd? 

De tijd zal het ons leren. Tot die tijd kunnen liefhebbers van FC Barcelona vanavond al live kijken naar de bekerwedstrijd tegen Villanovense of op 2 december naar Cádiz tegen Real Madrid. Op YouTube weliswaar.. 


Foto: Flickr (CC) Clogsilk