Spaanse clubs ontvangen meeste geld van UEFA: 570 miljoen euro

De Europese topcompetities naderen hun einde en in Engeland, Italië en Frankrijk is zelfs al duidelijk wie er dit jaar de titel pakt. De race om een plek in de Champions League is in veel landen nog wel volledig open en er is de clubs alles aan gelegen om zich te plaatsen voor het ‘miljoenenbal’. Het missen van het meest prestigieuze Europese clubtoernooi kan een club zomaar tientallen miljoenen kosten. Maar hoeveel geld werd er de afgelopen drie seizoenen precies verdeeld door de UEFA in de Champions League én de Europa League?

De Champions League had in het seizoen 2014/2015 bijna 1 miljard euro beschikbaar voor de clubs. Alleen het startgeld bedroeg al 8,6 miljoen. En ook in de Europa League hoefden de clubs niet op een houtje te bijten. Er werd ongeveer 240 miljoen euro verdeeld over de deelnemers door de UEFA.

KPMG zocht uit hoe de UEFA de gelden precies verdeeld heeft in haar twee Europese clubcompetities de afgelopen drie seizoenen. Daarbij vergeleek het bedrijf de vijf grootste competities in Europa: Spanje, Engeland, Italië, Duitsland en Frankrijk.

Drie factoren

Het bedrag dat clubs kunnen ontvangen van de Europese voetbalbond hangt van een aantal factoren af. Ten eerste heeft elke ploeg recht op een startpremie. Daarnaast kunnen clubs bonussen verdienen met bijvoorbeeld overwinningen en het overleven van de groepsfase. Hoe verder een formatie komt in het toernooi, hoe hoger het bedrag. Ten slotte is er de zogenaamde market pool, waar onder meer de tv-gelden onder vallen. Deze drie factoren bepalen hoeveel geld elke ploeg krijgt.

570 miljoen euro

Volgens KPMG hebben Spaanse clubs in de seizoenen 2012/2013, 2013/2014 en 2014/2015 het meeste geld van de UEFA ontvangen; in totaal 570 miljoen euro. Dat komt voornamelijk omdat de Spanjaarden ook het meest succesvol zijn geweest in het Europese clubvoetbal in deze periode. Vier van de zes grote titels werden gewonnen door Spaanse teams. De tv-gelden in Spanje lagen net iets lager dan in Engeland (252 om 263 miljoen). De Engelsen nemen de tweede plek in op de ranglijst met 484 miljoen euro aan inkomsten.

Italië verrassend hoog

Opvallend is de hoge notering van Italië op de lijst. Hoewel de Italiaanse ploegen de afgelopen jaren minder presteerde dan de Duitse teams staat Italië met 462 miljoen euro aan inkomsten derde. De Italiaanse ploegen ontvingen procentueel gezien veel geld in de Europa League: 91 miljoen. Dat is 32 procent meer dan Spanje, terwijl Sevilla in 2014 en 2015 het toernooi won. De UEFA heeft een goede deal gesloten met de Italiaanse televisiezenders ter waarde van 56,8 miljoen euro. Het hoogste aantal van alle landen.

Duitsland mist tv-inkomsten

Duitsland zit Italië op de hielen (455 miljoen euro). De Duitse clubs missen vooral inkomsten uit de marketingpool. Ze kunnen het minste verdelen van alle vijf grote competities. Zelfs Franse ploegen ontvingen 17 miljoen euro meer.

Niet geheel verrassend wordt maar liefst 71 procent van de gelden in de Champions League verdeeld onder clubs uit de vijf grote competities. In de Europa League is dit aantal ‘maar’ 48 procent.

De uitkomsten van het onderzoek van KPMG tonen eens te meer het belang van plaatsing voor de Champions League aan. Maar de Europa League is bezig met een inhaalslag en het feit dat er voor de winnaar van de Europa League een ticket klaarligt voor het ‘miljoenenbal’ komt de aantrekkingskracht wel ten goede.


Foto: YouTube/FC Barcelona