Sportfans in het stadion testen sensoren voor aardbevingen

In eerste instantie zou je denken: wat heeft een aardbeving met sport te maken!? Na het scoren van een doelpunt of een mooie actie kan een stadion de nodig deining veroorzaken. Als je ooit in de Kuip bent geweest weet je wat er gebeurd als de Feyenoord fans ‘los’ gaan. Seismologen van de Universiteit van Washington en van de Pacifc Northwest Seimic (PNSN) hebben sensoren en software getest tijdens de American Football wedstrijd tussen de Seahawks en de Green Bay Packers om een “fanmade earthquake” te testen.

Sinds Seahawks de Super Bowl heeft gewonnen (2014) staat Seattle bij elke thuiswedstrijd op haar kop en kleurt groen/blauw. Daarom waren wetenschappers gretig om de Seahawks te gebruiken voor het testen van sensoren voor aardbevingen en het vernieuwde communicatie systeem om de burgers te waarschuwen bij een aardbeving. Aarbevingen zijn niet te voorspellen en het testen tijdens een wedstrijd waarvan je weet dat er veel gebeurd, is daarom een mooi alternatief.

Lees ook: de grote Super Bowl XLIX post


Voor de wedstrijd zijn sensoren in en rond het stadion geplaatst die gekoppeld waren aan vernieuwde software die binnen 3 seconden gegevens kunnen uitwisselen. De sensoren meten geen geluid maar alleen beweging van de bezoekers als zij springen of stampen. De wetenschappers benadrukken dat dit onderzoek anders is dan een echte aardbeving maar de resultaten kunnen de burgers in een veel eerder stadium waarschuwen voor een aardbeving. Van 10 minuten naar 10 seconden. En met de inzet van social media kan op een eenvoudige en snelle manier een grote groep mensen geïnformeerd worden. Op deze manier kunnen luidruchtige supporters niet alleen voor hun team van nut zijn. Hieronder is een opname te zien van de registratie.