(Sport)marketeers pleiten voor behoud Olympische Treurniet Collectie

Ruim veertig jaar verzamelde Jaco Treurniet alles over de Olympische Spelen in 1928. Het groeide uit tot de grootste collectie memorabilia van de Amsterdamse Spelen, maar deze week lijkt er een einde te komen aan de zogeheten 'Treurniet Collectie'. De 81-jarige verzamelaar probeerde tevergeefs zijn collectie aan te bieden aan Amsterdam, het Olympisch Stadion of NOC*NSF, maar met alle partijen liep het steeds mis bij gesprekken over de financiën. En dus gaat de verzameling komende vrijdag in de veiling, dit tot grote teleurstelling van een aantal sportliefhebbers. Mark Versteegen, hoofd sponsoring KPN, plaatste op Twitter een oproep om de koppen bij elkaar te steken en alles bij alles te werk stellen om de collectie te behouden. Er kwam véél respons op de oproep van Versteegen, maar of het ook gaat lukken?

Bekende namen scharen zich achter Versteegen

Het begon met bovenstaande oproep van Mark Versteegen op Twitter. Het leverde ruim 32 retweets op, waar bekende namen als Marco Kooiman (NOC*NSF), de Vonken van 2028, Christian Koedam (Onemilliongoals), Jurryt van de Vooren (Sportgeschiedenis), Bram van der Leij (Atletiekunie), Frank van den Wall Bake (Van den Wall Bake Consult), Bob van Oosterhout (Triple Double), Jan Verboom (voormalig teammanager mannenhockeyploeg Londen 2012), Almar Holtz (topman 2theloo), Eric van der Burg (VVD wethouder Amsterdam) en Edo Zwaan (Randstad Groep) zich achter Versteegen schaarden. 

De beoogde locatie voor de Treurniet Collectie zou volgens de sportmarketeer een gebouw naast het Olympisch Stadion moeten zijn: De Citroen garage voor het Olympisch Stadion is dé ideale plek voor Olympic 28 experience/horeca. Die gebouwen worden nu ontwikkeld. Het kan nog. Jurryt als conservator..., aldus Versteegen op Twitter. Het is dezelfde locatie waar Jurryt van de Vooren begin dit jaar pleitte voor de komst van een Nationaal Sportmuseum. Om een eventuele crowdfundingsactie te bewerkstelligen bood (crowdfundingsplatform) Wij Zijn Sport zelfs aan om de infrastructuur voor het initiatief beschikbaar te stellen. Helaas bleek het te kort dag om nog te kunnen crowdfunden: met nog 3 à 4 dagen te gaan (de oproep werd maandag geplaatst) is het onmogelijk om het beoogd bedrag - de collectie wordt geschat op ongeveer 100.000 euro - bij elkaar te sprokkelen. 

Treurniet beduusd van belangstelling

Terwijl de discussie rond de Treurniet Collectie op Twitter nog los ging en steeds meer mensen zich begonnen in te mengen, kwam er ook een reactie van de hoofdrolspeler, Jaco Treurniet, voorbij. Via zijn zoon Maarten Treurniet liet de verzamelaar weten nog beduusd van de belangstelling te zijn en de hoofd sponsoring KPN te bedanken voor zijn inspanningen. Ondanks de lovende woorden van Treurniet bleek er toch te weinig tijd te zijn om de veiling uit te stellen, waardoor de collectie alsnog uiteen lijkt te vallen. De Gemeente Amsterdam ondernam deze week nog zelfs een ultieme poging om samen met Amsterdam Museum, NOC*NSF en het Olympisch Stadion, de collectie als geheel in de verkoop te krijgen en ook andere partijen daarvoor te interesseren. Hoewel een aantal partijen interesse toonden, werd uiteindelijk toch door het veilinghuis en Jaco Treurniet gekozen om de onderdelen apart te veilen. Dit in de verwachting dat de opbrengst dan hoger zou uitvallen.

Hoe nu verder? 

Een veiling is dus onontkoombaar, waardoor morgen bekend zal geraken wat de nieuwe bestemming(en) van de Olympische collectie gaat worden. Volgens het Parool zouden buitenlandse verzamelaars in ieder geval al azen op de memorabilia, waardoor helaas een belangrijk stukje sportgeschiedenis ons land lijkt te verlaten. Desondanks schreef diezelfde Amsterdamse krant gisteren dat de Gemeente Amsterdam waarschijnlijk wél gaat bieden op diverse onderdelen van de collectie. Een deel van de Olympische collectie zal daarom (waarschijnlijk) ondergebracht worden bij het Amsterdams Museum en Olympisch Stadion, maar het is de vraag tot hoever de gemeente zal gaan met bieden. Indien verzamelaars flink de portemonnee gaan trekken voor de collectie medailles, programmaboekjes, handtekeningen, etc. is het maar afwachten hoeveel we terug gaan zien op de plaatsen (musea in Amsterdam) waar het eigenlijk hoort. De veiling van morgen ligt daarom onder een vergrootglas: blijft een collectie Nederlandse sportgeschiedenis ons land behouden?