Sportmedia 3.0 bij de Ironman in Hawaï: ik ben erbij!

Komende zaterdag vindt het voor mij mooiste WK van het jaar plaats. Op Hawaii strijden de beste mondiale triatleten om de hoogste eer op de klassieke afstand. Onze landgenoot Bas Diederen is een serieuze outsider die zomaar in de top 10 kan eindigen. En gelukkig…ik ben erbij!


SPECOTour 2015: van 5 t/m 12 oktober verschijnen meerdere columns van één van de verbonden SPECO-docenten.


Hoe anders was het volgen van mijn sport in het verleden. In de jaren '80 en '90 verbleef ik in Almere een dag lang op een winderige dijk om zo enigszins op de hoogte te blijven van het wedstrijdverloop van de klassieker in ons land. En op maandag zond AVRO’s Sportpanorama een uur lang een samenvatting uit van de wedstrijd. Zo vulde ik mijn eigen beeldpuzzel nog wat aan. Meer was er niet. Geen internet, geen social media, hooguit nog een verdwaalde kolom over mijn sport in de dagbladen.

Wel mooi dat de AVRO toen al oog had voor de verhalende kracht van sport. Niet alleen zagen we de toppers knokken om de podiumplaatsen, ook had de omroep verhalen van andere deelnemers. Oudjes, atleten net terug van een blessure of bewogen landgenoten die met hun sport geld inzamelden voor een goed doel. Topsport met een mooi, gevoelig randje.

Daarom leef ik ook zo met Bas mee. Ik was live getuige van de overwinning van de Limburger tijdens de eerste Ironman in Maastricht begin augustus dit jaar. Een heel knappe prestatie zo kort na zijn vierde plaats bij het EK hele triathlon in Frankfurt. Daar zag ik hem, met zijn vrouw en zijn kinderen. Maar ook de moeder van Bas. Mijn gedachten gingen terug naar Hawaii 2013. Bas was in grootse vorm en klaar voor een topprestatie op het vulkaaneiland. De avond voor de race overleed vader Jos totaal onverwacht op Hawaii. Bas begon nog wel aan de wedstrijd, maar moest tijdens het fietsen opgeven. Die emotie voelde ik nog steeds op het marktplein in Maastricht. Boom boom Bas  was back, maar het verhaal van Hawaii 2013 ook.

Ik verheug me nu al op zaterdag. Via mijn smart TV beleef ik de race de hele avond en nacht dankzij de livestream van Ironman.com. Met een tracking systeem op mijn iPad volg ik voortdurend de klassering van onze Nederlandse inbreng en vooral van Bas. Tussentijden, posities, gemiddelde snelheden en nog heel veel meer. Want ook die data vertellen een verhaal. En mijn iPhone ligt klaar om via Twitter en Periscope de aanvullende informatie van Team4Talent tot mij te nemen, de ploeg van Bas. Natuurlijk praat ik mee via alle social media. Meer nog dan op de winderige dijk in Almere ben ik er zaterdag in Hawaii bij, dankzij sportmedia 3.0. En ik hoop dat Bas Diederen weer een heel mooi verhaal mag presteren.


Bas Diederen dit jaar tijdens de Ironman in Maastricht. Foto: Team4Talent

SPECOTOUR 2015

Derde column uit de serie 'SPECOTour 2015'. De SPECOTour is een speciale onderwijsweek voor studenten van de opleidingen SPECO Sport & Media en SPECO Marketing & Management (Fontys Economische Hogeschool Tilburg). Elke dag wordt er ingezoomd op verschillende (actuele) thema's in de sportwereld, waarbij professionals uit het werkveld hun visie en ervaringen met studenten delen. Op SportNEXT wordt in de week van 5 t/m 12 oktober een column van één van de verbonden docenten gepubliceerd, welke inspeelt op de (centrale) thema van de dag. Wil je niets missen van de SPECO Tourweek? Volg dan het Twitteraccount @SPECOTour.


Foto: Unaas Cycling & Facebook Team4Talent