Strijden voor equal prize money in BMX

Afgelopen maand las ik in de blog van Alexia Simons over de eeuwige discussie rondom het feit dat vrouwen gemiddeld 15% minder verdienen dan hun mannelijke collega’s. In de sportwereld is dit percentage vaak stukken hoger. Deze discussie staat niet op zichzelf: onlangs meldde de Volkskrant dat vijf toonaangevende speelsters van het Amerikaanse voetbalteam een zaak aanspannen tegen de Amerikaanse voetbalbond wegens salarisdiscriminatie. Volgens de speelsters van het Amerikaanse team, de huidige wereld- en olympisch kampioen, krijgen zij ten onrechte (veel) minder betaald dan hun mannelijke collega's.

Als organisator van de UCI BMX Supercross op Papendal trek ik mij de discussie persoonlijk aan. Ook in de BMX is het nog steeds gebruikelijk dat mannen meer prijzengeld krijgen uitgekeerd dan hun vrouwelijke collega’s. Misschien omdat ik vrouw ben, maar ik vind dit niet meer van deze tijd. Zeker ook omdat deze vrouwen dezelfde prestatie leveren als de mannen.

Wanneer we nader gaan bekijken wat nou exact het beloningsverschil veroorzaakt, is dit altijd terug te voeren op sponsorgelden. Of media-aandacht. Of komen die sponsorgelden voort uit media-aandacht? Terwijl: zonder media-aandacht komen de sponsors niet. Kortom: een kip-en-het-ei verhaal als je het mij vraagt. Stel dat we vrouwen in de sport beter zouden belonen. Ik denk dat dit ervoor zorgt dat meer vrouwen de kans krijgen zich te professionaliseren in de sport. Wat tot gevolg heeft dat vrouwensport naar een hoger level groeit en daardoor aantrekkelijker wordt voor kijker, sponsor en media. Klinkt goed, maar die hogere beloning moet uiteraard ergens vandaan komen.

In ons geval lijkt de oplossing eenvoudig: de organisator (ik dus) betaalt gewoon meer prijzengeld. Helaas is dit geen reële en structurele oplossing aangezien ook onze marges erg onder druk staan. Bovendien gaat het om een serieuze kostenpost die nu al te zwaar drukt op onze evenementbegroting.

Om de zaak toch in beweging te zetten ben ik samen met mijn collega’s van BMX Holland een crowdfundingactie gestart via Wij Zijn Sport. Ik ben ervan overtuigd dat er personen zijn die met ons mee willen vechten. Samen zorgen wij ervoor dat na de finales van de UCI BMX Supercross (7 en 8 mei op Papendal) de vrouwelijke toppers met een eerlijk bedrag naar huis gaan. Vecht jij ook voor equal prize money?