Succesvol NK Beachkorfbal laat toenemende populariteit beachsporten zien

Afgelopen zaterdag vond in The Hague Beach Stadium het NK Beachkorfbal 2015 plaats. Van de 1.000 deelnemers was KZ/Hiltex het sterkste team en wist zich daardoor tot kampioen van Nederland te kronen. En dat terwijl het deelnemersveld dit jaar een stuk sterker was: vorig jaar deden er nog 'slechts' 700 deelnemers mee aan de eerste editie, dit jaar was er een groei van bijna 43%. Daarnaast was er behalve de kampioenschappen ook een breedtesportvariant aanwezig en zaten de tribunes - met plaats voor 4.000 bezoekers - nagenoeg vol. Met het succesvolle WK Beachvolleybal nog in vers het geheugen en nu het NK Beachkorfbal lijken beachsporten steeds meer van de grond te komen. Kunnen we in Nederland al spreken van een kleine 'beachsportgolf'?

Beachkorfbal draait om het 'ultieme' sfeertje

Op ALLsportsradio  gaf Barry Schep, 52-voudig international en medeorganisator van het evenement, aan dat de opzet van beachkorfbal enorm verschilt met het 'gewone' korfbal. Schep: Het is eigenlijk totaal anders dan het normale korfbal. We spelen vier tegen vier, in plaats van acht tegen acht. We spelen op een kleiner veld en hebben geen middenlijn. Je speelt dus continue heen en weer. Daarnaast is de verdedigd-regel afgeschaft, waardoor je continue mag schieten wanneer je wilt. Ook zijn de wedstrijden korter (twee keer zes minuten), wat het sneller en aantrekkelijker maakt. Beachkorf is echt gemaakt om op het strand te spelen, omdat het vrij simpel is. Doordat het op zand gespeeld wordt is het daarnaast ook wat vrijblijvender.” Maar niet alleen het 'vernieuwen' van de sport heeft bijgedragen aan de populariteit. Het gaat toch ook om het ultieme sfeertje. We hebben er wat entertainment aan toegevoegd, muziek bij de wedstrijden etc.” Zo stond Red Bull met een jeep waar cheerleaders het publiek opzweepten (zie video hieronder). 

 
Aftrap #NKBeachkorfbal op 15 augustus 2015

Het publiek is warm, het NK Beachkorfbal is begonnen! We gaan van start met de demo-wedstrijd DVO-KZ/Hiltex. Kun je er niet bij zijn in Scheveningen, blijf dan op de hoogte via onze facebookpagina of volg ons op Twitter. Ben je er wel bij, deel je ervaringen dan met #Beachkorfbal!

Posted by Beachkorfbal on zaterdag 15 augustus 2015

ZIE OOK: 6 bijzondere (marketing)acties rond het WK Beachvolleybal

Aantal soorten beachsporten nemen toe

Hetzelfde (totaal)concept zag je grotendeels terugkomen bij het WK Beachvolleybal. Niet alleen met een snellere variant van de sport, maar ook door veel entertainment aan de sport toe te voegen (o.a. met de Transavia Beach Girls, harde beats, bijzondere locatie etc.). Maar niet alleen beachvolleybal en beachkorfbal zijn strandsporten die in de lift zitten. Al jarenlang wordt er beachsoccer gespeeld in o.a. Scheveningen, maar ook beachrugby, beachtennis, beachhandbal en sinds kort beachhockey lijken steeds meer op te komen in ons land. Het laatste is bedacht door voormalig hockeyinternational Floris Jan Bovelander en kwam een aantal weken geleden al aan bod in EditieNL. In feite is beachhockey hetzelfde als veldhockey, maar is het allemaal net iets makkelijker te spelen. Zo heeft de stick gaten, is de bal groter, zijn er veel minder regels dan bij veldhockey en is er bijvoorbeeld geen strafcorner. Daarnaast moet je de bal meer door de lucht spelen en mag je van alle kanten schieten.

Beachvoetbal, beachtennis, beachkorfbal, beachrugby, beachvolleybal, beachhandbal, beachhockey, ...

Oftewel: allemaal facetten die het eenvoudig maken om de sport te leren, de wedstrijden minder lang maken en er voor zorgen dat het spel sneller op en neer gaat. Daarnaast heb je voor de beachsporten geen dure sportvelden of accommodaties (zoals een zaal) nodig en is het allemaal wat vrijer. Je hoeft geen afspraken te maken om op een vaste tijd te komen, je hoeft niet uit te zoeken waar je naar toe moet of zorgen te maken ofdat de accommodatie uberhaupt wel vrij is. Dat zijn allemaal dingen die in de weg zitten versus die hele vrije beleving met beachsporten. Zowel in je hoofd als wanneer je daadwerkelijk naar buiten gaat, aldus Gijsbregt Brouwer tegenover het tv-station. 

Een zelfde trend zie je ook bij de gewone sporten zonder beachvariant ontstaan. Cricket kenmerkte zich als een sport dat voor veel mensen langdradig is en - doordat het veel regels heeft - moeilijk te volgen. De reden dat Twenty20-cricket flink aan populariteit aan het winnen is. In het rugby zag je hetzelfde ontstaan met Rugby Sevens, wat de sport sneller en attractiever maakt om naar te kijken. Met de beachsporten is dat idem al zijn er (zoals eerder aangegeven) nog een aantal extra voordelen met bijvoorbeeld de locatie en ondergrond. Daarnaast moeten we het 'sexy-gehalte' van de sport niet vergeten, een ding wat Bovelander nog bij zijn nieuwe sport door wil voeren: Het strand is gewoon sexy. Onze teams moeten daardoor nog wel een sexier pakje aan, daar ben ik het wel mee eens.” 

Al met al lijkt de combinatie van entertainment, eenvoudig te volgen (of te doen), de locatie en het sexy-gehalte er voor te zorgen dat beachsporten de komende jaren nog verder zullen toenemen Nederland...


Bronnen: KNKVALLsportsradio, Sport.nl, Facebook NL BeachkorfEditieNL & Youtube Bovelanderhockey
Foto header: 
Hans Willink (C).