Topteam Sport lanceert Sportinnovator.nl

Het Topteam Sport lanceert vandaag een nieuw kennisplatform voor innovatie in de sport: Sportinnovator.nl. Het Topteam Sport wil, onder leiding van Harry van Dorenmalen (CEO IBM Europa), sportinnovaties uit de wetenschap, bedrijfsleven, overheden en sportorganisaties verzamelen. Van Dorenmalen heeft grote ambities met het project: We willen dit uit laten groeien tot een soort TripAdvisor voor sportinnovaties.

Het Topteam Sport is vorig jaar oktober door Minister Schippers opgericht en bestaat uit een aantal boegbeelden uit sport, bedrijfsleven, wetenschap en overheid. Hun opdracht is om voor 2015-2020 een Kennis- en Innovatieagenda voor de sport op te stellen. Het Topteam bestaat uit Maurits Hendriks (technisch directeur NOC*NSF), Aarnout Brombacher (decaan/professor TU Eindhoven), Angelique Berg (directeur-generaal Volksgezondheid), Bart Zijlstra (directeur Sport van het ministerie van VWS), Eric van der Burg (wethouder sport Amsterdam), Antoinette Laan (bestuurder in de sport, oud-wethouder sport Rotterdam), Martin Olde Weghuis (CEO Ten Cate Holding) en Bas van Rens (CEO MyLaps Sports Timing). Harry van Dorenmalen (CEO IBM Europa) is voorzitter van het Topteam. Zijn sportachtergrond is op een tennis en basketbal verleden na minder expliciet aanwezig. Toch leek de vraag van de minister hem een interessante uitdaging. Vanuit zijn vakgebied hoopt hij al iets bij te kunnen dragen. Datatechnologie wordt steeds belangrijker in de sport. Ik denk daarbij aan technische verbetering in het verzamelen van data, maar ook de connectie die het NISB zoekt met individuen.

Sportinnovatie

Van Dorenmalen wil zich met het nieuwe sportinnovatieplatform op top- en breedtesport richten. Sportinnovaties waren van oudsher vooral gericht op topsport en meer medailles. Het topteam wil daarnaast ook innovaties stimuleren waarvoor een brede afzetmarkt is. Het gaat niet alleen om medailles, maar ook om bij te dragen aan een vitaler Nederland. Hij denkt daarbij aan oplossingen die gewone mensen helpen om gezond te blijven. ‘Healthy by design’, aldus de voorzitter. Dus meer op individueel niveau onderzoeken wat voor jou een gezonde levensstijl is.

Van Dorenmalen hoopt via het platform nieuwe suggesties uit het veld te krijgen om praktische problemen op te kunnen lossen. Als voorbeeld denkt hij aan een hockeymoeder die via een app op haar mobiele telefoon informatie krijgt over hoe ze het beste een hockeytraining kan verzorgen. Of het idee van een kunststofschaatsbaan waar clinics gegeven kunnen worden. Maar ook ideeën gericht op sport en gezondheid zijn welkom. bBas van de Goor is met zijn foundation natuurlijk heel erg bezig met sport en diabetes. Daar kunnen vragen uit te voorschijn komen waar een sportinnovatie bij kan aansluiten. Het moet in zijn ogen verder gaan dan de bekende sportapps die je prestaties volgen. Van Dorenmalen hoopt op baanbrekende oplossingen die over een aantal jaar niet meer zijn weg te denken. Ontwikkelingen met een onmisbare factor, zoals de smartphone dat in ons dagelijks leven is geworden.

Sportinnovator.nl moet een open innovatieplatform worden. Het moet start-ups stimuleren om sportinnovaties te gaan bedenken. We hopen dan dat zij hun ideeën bij ons aanleveren. Bedrijven als Uperpop en AirBNB zijn ook ontstaan vanuit een open innovatiecultuur. Op het platform kunnen nu al nieuwe ideeën worden ingebracht. Eind mei plaatst het Topteam zijn conceptagenda op de website. Op 26 juni wordt bij het WK Beachvolleybal de definitieve Agenda aangeboden aan minister Schippers. De Agenda doet niet alleen voorstellen voor het ondersteunen van ideeën voor sportinnovaties, maar ook voor broedplaatsen (fieldlabs) en een sports data valley.

Het zijn ambitieuze plannen, waar Van Dorenmalen grote doelstellingen aan hangt. Over twee jaar moeten we kunnen zeggen dat de Agenda grotendeels is uitgevoerd. Ook moet er dan meer samenwerking zijn om sportinnovaties te realiseren. In mijn visie zou Sportinnovator.nl daarna moeten uitgroeien tot een soort TripAdvisor voor sportinnovaties. Nu nog een droomdoel, maar Van Dorenmalen zet graag hoog in. We willen graag iets voorstellen in de sport. Internationaal gezien is de concurrentie in de sport moordend. We zullen het dus vooral van samenwerking moeten hebben.

Meer informatie is te vinden op Sportinnovator.nl