Trainen op hartslag is nabij, en openbaar

Binnen de duursport was de hartslagmeter al decennia onmisbaar maar ook in teamsport begint de meter een steeds belangrijkere rol te krijgen. Van Gaal was al fan bij Bayern München en traint nu ook bij Oranje met hartslagmeters. Bij de opkomende sport Ladies Sevens Rugby gebruiken de dames sinds een aantal weken een hartslagmeter tijdens de trainingen. Gijsbregt Brouwer sprak in uitzending van BNR Sportzaken over de laatste ontwikkelingen. Humberto Tan oppert een bijzondere situatie.

Het Amsterdam Sevens toernooi is sinds 1972 het hoogtepunten van de Rugby Sevens kalender wereldwijd en werd dit weekend voor de 42e keer gespeeld. Sevens Rugby is een van de nieuwe sporten op de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro en NOC*NSF en de rugbybond NRB zien kansen en bouwen aan een gloednieuw team. EY is aangesloten als hoofdsponsor van de Ladies Sevens en ondersteunt de professionalisering. Bijvoorbeeld door het verzamelen, analyseren en gebruiken van data over de prestaties. De hartslagmeters geven volgens Gijsbregt Brouwer een helder beeld van de conditie: "Je kan heel goed bepalen hoe goed je in vorm bent op een dag aan de hand van je rusthartslag en trainers zijn in staat om de voortgang te monitoren. En dat is nieuw in teamsport, het op afstand monitoren. De apparatuur wordt verweven in de kleding." Alles wordt gemeten: rusthartslag, slaapuren, eetlust en emotionele gesteldheid, ervaren intensiteit van de training en dus de hartslag tijdens de training.

Lees ook: Amsterdam Sevens opent de Road to Rio voor de Ladies Sevens

Wie gaat er in het rood en wie moet er gewisseld worden? Preventief desnoods. Gijsbregt Brouwer: "Bij individuele sport gaat het maar om één persoon waar geen externe factoren, zoals andere sporters, een rol spelen. Vroeger was het een grote band om de borst, onhandig bij contactsporten zoals rugby, nu wordt het verwerkt in de kleding."

Humberto Tan schetst een situatie: "Nederland staat in de finale tegen Italië, het is de laatste minuut van de wedstrijd. Italië staat 1-0 voor en de hartslagmeter van Van Persie komt in live beeld op het moment dat de spits richting de penaltystip loopt. Bob van Oosterhout en Gijsbregt Brouwer zijn enthousiast. Maar: "het prijsgeven van dergelijke informatie staat, met name in het wielrennen waar veel data verzameld wordt, gebeurt nog zelden, omdat dit als concurrentiegevoelig wordt gezien." In de toekomst zal dergelijke informatie direct voor de kijker beschikbaar komen. Op de TV of op een smartphone/tablet. Formule 1 is het voorbeeld waar alle informatie openbaar is.

In de uitzending van BNR Sportzaken analyseren Gerard Marsman, voorzitter van Coaches Betaald Voetbal & Jeroen Visscher - auteur van het boek 'Louis van Gaal - Hoe smeed je wereldkampioenen?' de werkwijze van de bondscoach. Wat opvalt is dat Louis van Gaal, en daar sluiten de hartslagmeters op aan, toeval probeert uit te sluiten. "Alle spelhervattingen van de tegestanders worden door keeperstrainer Frans Hoek in kaart gebracht, geanalyseerd en met de spelersgroep besproken." De selectie maakt gebruik van Google Glass en Oculus Rift.

Lees ook: Het Nederlands elftal is een pionier en maakt gebruik van Google Glass en Oculus Rift

Luister hier de uitzending van BNR Sportzaken

Bekijk hier de eerdere onderwerpen van SPORTNEXT bij BNR Sportzaken

Afbeeldingen (CC): GGuide - Acentas