Uitgebreid onderzoek naar de waarde van voetbal voor de Nederlandse samenleving

De aandacht voor de maatschappelijke waarde van sport groeit en voetbal is hierop zeker geen uitzondering. De kracht van voetbal is groot. Voetbal heeft de aantrekkingskracht om wekelijks miljoenen mensen van jong en oud samen te brengen. KNVB, Stichting Meer dan Voetbal, Eredivisie CV en Coöperatie Eerste Divisie hebben in samenwerking met PwC uitgebreid onderzoek gedaan naar de impact die voetbal heeft én kan hebben voor de Nederlandse samenleving.

Het rapport is een eerste aanzet en maakt de 'Kracht van Voetbal' over de volledige breedte inzichtelijk. De financiële en de niet-financiële waarde. Voetbal draagt bijvoorbeeld bij aan het Bruto Nationaal Product (BNP) en heeft een economische waarde van €2.185.739.056. BVO’s hebben het grootste aandeel: €1.3 miljard in totaal. Een ander groot deel, het amateurvoetbal, is goed voor €775 miljoen en is niet in handen van een professionele manager maar van vrijwilligers, zij besteden jaarlijks 126.720.000 uren aan het amateurvoetbal. De consumentenbestedingen in het amateurvoetbal zijn nagenoeg twee keer zo groot als de consumentenbestedingen bij BVO’s.

Dat zijn de landelijke cijfers, maar hoe vertaalt de waarde van voetbal zich op lokaal niveau? Uit het onderzoek blijkt dat de lokale club €632.000 bijdraagt aan de lokale economie, 3 gezondheidsprojecten organiseert en 253 vrijwilligers samenbrengt. Clubs kunnen de accommodatie vergroten, meer supporters aantrekken en meer gezondheidsprojecten organiseren om de impact op de samenleving verder te vergroten. Het onderzoek is een handreiking naar de lokale clubs om het belang van de investeringen in kaart te brengen. De rekenmodule is een basis en helpt bij de gesprekken met maatschappelijke instellingen, fans en overheid.

Het rapport sluit af met de duidelijke boodschap dat dit geen eindpunt maar een vertrekpunt moet zijn voor voetbalclubs. Het in beeld brengen van de maatschappelijke waarde creëert een bewustzijn over het belang van de club voor de samenleving. Iedereen in Nederland heeft belang bij de kracht van voetbal. In de onderstaande infographic de hoofdlijnen, het complete rapport 'De Kracht van Voetbal: Sturen op de maatschappelijke impact van voetbal' is te downloaden op de site van Meer dan Voetbal.