Van Gaal ook door de media gezien als ideale bondscoach Oranje

Ajax zorgde afgelopen donderdag voor een positieve noot in de over het algemeen sombere beschouwdingen over de toekomst van het Nederlandse voetbal. Oranje is afgezakt naar de historisch lage 32e plaats op de FIFA-ranking. De nederlaag vorige maand tegen Bulgarije betekende het ontslag van Danny Blind als bondscoach. Fred Grim nam tegen Italië de honneurs en is nog steeds interim-bondscoach. Als we naar de berichtgeving in de media kijken is er maar één man die het Nederlands elftal er weer bovenop kan helpen: Louis van Gaal.

In de media wordt sinds 26 maart het meest gesproken over Louis van Gaal als opvolger van Danny Blind, zo blijkt uit cijfers van LexisNexis. Danny Blind komt de laatste 30 dagen in de media het meeste voor, in eerste instantie vanwege de kritiek die hij ontving na de wedstrijd tegen Bulgarije op 25 maart, in tweede instantie over het al dan niet aanblijven van Blind als bondscoach.

Met name op 26 en 27 maart – de dag van het ontslag en de 'day after' – wordt er in de media ongelooflijk veel gesproken over Blind. Gedurende die twee dagen werden er ongeveer 500 berichten gepubliceerd waarin Danny Blind werd genoemd.

In diezelfde twee dagen is ook te zien dat de naam Louis van Gaal steeds vaker wordt genoemd in de media. Zelfs vaker dan die van Fred Grim, de interim-bondscoach.

De andere personen die in de media genoemd zijn als mogelijke bondscoach, halen het niet bij het mediavolume van Louis van Gaal. Ron Jans komt na Blind, Van Gaal en Grim het meest voor in de media. Dat heeft waarschijnlijk ook te maken met zijn functie als trainer van PEC Zwolle. Op korte afstand van Grim volgt Ruud Gullit. Co Adriaanse heeft veruit het kleinste mediavolume.

Positief sentiment

Wat verder opvalt is dat ruim 27 procent van de berichtgeving over Van Gaal een positief sentiment heeft, tegenover een negatief sentiment van ruim 9 procent. Bijna 63 procent van de berichtgeving is neutraal.
Het spreekt voor zich dat, gezien de discussies over het bondscoachschap het sentiment rond de berichtgeving van Danny Blind en Fred Grim negatiever is.

Als we afgaan op de berichtgeving in de media, lijkt Louis van Gaal de gedroomde kandidaat als nieuwe bondscoach.


Headerfoto: Flickr (cc) ING Nederland