Voetbalclubs zien inkomsten stijgen tot recordhoogte van 7,4 miljard euro

Paul Pogba werd afgelopen zomer de duurste voetballer ter wereld. Manchester United betaalde maar liefst 105 miljoen euro aan Juventus voor de Franse speler. Waarschijnlijk heeft de Engelse topclub dat geld allang terugverdiend. Manchester United is namelijk de rijkste club ter wereld. De club had over het seizoen 2015/2016 een totaal aan inkomsten van 689 miljoen euro en troeft daarmee FC Barcelona en Real Madrid af. Dat blijkt uit het rapport Football Money League, dat Deloitte voor de twintigste keer heeft uitgebracht. De totale inkomsten van de twintig best verdienende clubs - exclusief transferopbrengsten - stegen met 12 procent naar een recordhoogte van 7,4 (!) miljard euro.

Deloitte brengt jaarlijks de financiële geldstromen in de voetbalmarkt in kaart en maakt een lijstje met de 30 rijkste clubs. Voor het eerst in dertien jaar voert Manchester United de lijst weer aan. De 'Red Devils' noteerden een groei van maar liefst 169,5 miljoen euro. Dat bedrag kwam vooral tot stand door een explosieve toename van commerciële inkomsten. United heeft nu meer dan 70 partnerships en de club bewijst daarmee dat je niet per se sportief succesvol hoeft te zijn om sponsoren aan je te binden. De laatste keer dat de 'Mancunians' kampioen werden, was in het seizoen 2012/2013 en afgelopen jaar kwalificeerde Manchester United zich onder Louis van Gaal niet voor de zeer lucratieve Champions League.

FC Barcelona behield de tweede plek op de lijst van Deloitte met 620,2 miljoen euro aan inkomsten; een groei van bijna 60 miljoen. De Catalanen houden rivaal Real Madrid net achter zich (620,1 miljoen). De 'Koninklijke' was maar liefst elf keer achter elkaar de rijkste club ter wereld, maar laat het nu vooral afweten op commercieel gebied.

De top vijf wordt gecompleteerd door Bayern München (592 miljoen euro) en Manchester City (524 miljoen), beide clubs klommen een plaats ten koste van Paris Saint-Germain.

De top twintig bestaat nu uit acht Premier League-clubs, drie clubs uit Spanje, drie clubs uit Duitsland, vier clubs uit Italië, één uit Frankrijk en één uit Rusland. Zenit Sint-Petersburg is op de zeventiende plaats de enige club die niet in een competitie uit de 'traditionele top vijf' speelt en toch in de lijst staat. De Russen hebben dat vooral te danken aan 145,8 miljoen euro aan commerciële inkomsten.

Voorspelling

Gezamenlijk zagen de twintig rijkste clubs hun inkomsten oplopen naar 7,4 miljard euro. Een stijging van 800 miljoen euro, oftewel 12 procent. Dat was vooral te danken aan hogere opbrengsten uit televisierechten (48 procent) en en grote commerciële groei (42 procent). Deloitte verwacht dat volgend jaar al de barrière van 8 miljard euro wordt doorbroken dankzij de nieuwe televisiedeals in de Premier League en La Liga en nog hogere inkomsten uit sponsoring.

Ajax

Nederlandse clubs zien de afstand tot de Europese top alleen maar verder groeien. Ajax was in 2014 met 107,6 miljoen euro aan inkomsten de laatste Nederlandse club die de top dertig haalde (27). Napoli sluit nu de lijst af; de nummer dertig komt uit op 142,7 miljoen euro.

De lijst van Deloitte bestaat volledig uit Europese clubs, maar andere landen timmeren aan de weg. Zo is het niet ondenkbaar dat clubs uit bijvoorbeeld de Verenigde Staten, Canada, Brazilië of China binnen nu en vijftien jaar tot de 30 rijkste clubs ter wereld behoren.

Bekijk het volledige Football Money League 2017 rapport


Headerfoto: Wikimedia