Voetbalveld voor het eerst verlicht met voetstappen

Niemand minder dan de levende legende Pelé kwam naar de favela van Rio de Janeiro om het eerste duurzaam-verlichte voetbalveld te openen. De verlichting werkt niet op basis van zonne- of windenergie maar maakt gebruik van de kracht van voetstappen.

Eerder deze week werd bekend gemaakt dat FIFA 100 miljoen dollar investeert in de ontwikkeling van de voetbalsport. Komende generaties moeten de vruchten plukken van de investering die voor het WK zijn gedaan. Het idee komt echter uit een totaal andere hoek. In de naloop van het WK presenteerde Shell, in samenwerking met de startende onderneming Pavegen van de Loughborough University, het eerste voetbalveld verlicht door de bewegingen van spelers.

De technologie stamt uit 2009 en is in de afgelopende jaren doorontwikkeld. Laurence Kemball-Coo was destijds student Industrial Design en nu eigenaar van Pavegen. In totaal liggen er 200 kinetische krachtvelden onder het kunstgras en na een partij voetbal is het veld voor minimaal 10 uur verlicht. Een krachtveld kost momenteel 400 euro maar de prijs daalt aangezien de organisatie het productieproces steeds effecienter weet in te richten. De krachtvelden liggen ondertussen ook bij treinstations en op vliegvelden om de verlichting te verzorgen. "De technologie biedt mogelijkheden om in de toekomst complete steden te verlichten."

De legendarische Braziliaanse aanvaller Pele was positief (zelfs emotioneel) en sprak de hoop uit dat lokale kinderen niet alleen geintresseerd raken in voetbal maar ook in wetenschap. De beelden van een verlicht voetbalveld midden in de favela zijn prachtig.

Bronnen: Leicestermercury - Lboro - DailyMail