Veel jongens zullen het herkennen van vroeger: alles wat niets met voetbal te maken heeft, is niet stoer. Ook ik keek ooit zo tegen turnen aan. Maar dat beeld veranderde snel op de middelbare school. Toen – de tot dan onopvallende - Erik tijdens gymles een salto op de trampoline mocht demonstreren. Met een soepele beweging werden we tot houten Klaas gedegradeerd. Snel daarna was hij one of the guys.
Dat gymnastiektraining een geweldige basis voor voetballers is, wordt tegenwoordig gelukkig wel onderkend. Bijvoorbeeld door sc Heerenveen en Ajax. Want voetbal heeft zich op fysiek gebied de laatste jaren enorm ontwikkeld. Het draait tegenwoordig om explosiviteit, power en balans, waarbij atletische vaardigheden dus een vereiste zijn. Maar bijvoorbeeld ook met het terugdringen van blessures. Immers, hoe minder atletisch een voetballer is gevormd, des te gevoeliger is hij voor blessures.
Toen de KNGU ons in de zomer van 2011 benaderde met de vraag of we de sport een herkenbare uitstraling naar de buitenwereld konden geven, dacht ik dan ook meteen terug aan Erik. Bescheiden. Veel te bescheiden. Het kwartje viel meteen; we moesten het óók omdraaien. Want een merk moet ook worden ingezet om de interne organisatie vorm te geven. Immers, door de gymsport zowel naar buiten als naar binnen te richten, zou de KNGU niet alleen aan een sterk merk werken, maar vooral ook aan een sterkere organisatie.
Gelukkig was het bestuur overtuigd dat haar merkbeleid een zaak is van de gehele organisatie en niet een onderwerp dat zich beperkt tot alleen de marketingafdeling. Maar vooral óók dat er een grote verschuiving nodig was om de KNGU weer een betekenisvolle rol te geven. En bovenal de leden en sponsors een behoefte moesten geven om ergens bij te horen, te groeien, invloed uit te oefenen et cetera. Waarbij - last but not least - het consistent uitdragen van deze strategie in operatie, communicatie en cultuur de basis is voor succes.
Dit is dan ook de reden waarom we samen – met alle stakeholders van de Gymnastiekunie – haar rol op een andere manier hebben gedefinieerd. Van binnen naar buiten. Om vervolgens een nieuw nestje te bouwen, dat volledig in het verlengde ligt van haar visie, missie en waarden; een DNA dat zo authentiek, onderscheidend en relevant is en wat alléén door de KNGU kon worden geclaimd.
Deze claim moest na onze analyse ‘Iedereen een leven lang laten bewegen’ worden. Immers, geen enkele sport ter wereld kan - van de wieg tot aan het graf - een dergelijke rol vervullen, zoals de gymnastieksport dat kan. Om dit merkkompas van de KNGU vervolgens te completeren, hebben we ‘lef, dichtbij en expressie’ als onderscheidende merkwaarden vastgesteld. Of zoals ex-miljonair Hans uit de Telfort reclame zou zeggen: van een bescheiden hurksprongetje over de kast naar een zelfverzekerde organisatie die uit de kast komt.
Om deze nieuwe ambitie en belofte te kunnen laden en beleven, hebben we samen met de KNGU een drietal nieuwe producten ontwikkeld: Het Beweegdiploma, Het Grote Gymfeest en Fantastic Gymnastics. En zijn we parallel hieraan op zoek gegaan naar commerciële partners die de belangrijkste knelpunten (met name ledenaanwas) bij de KNGU-verenigingen konden oplossen.
Het Beweegdiploma is speciaal ontwikkeld voor kinderen vanaf 2 jaar. Immers, in die periode vindt bij kinderen de grootste ontwikkeling van hun motoriek plaats. We waren dan ook van mening dat – vergelijkbaar met het behalen van je zwemdiploma – het de normaalste zaak van de wereld moet worden om ook je Beweegdiploma te behalen. Immers, een goed motorisch fundament is van levensbelang op zowel de fysieke als mentale gesteldheid voor de rest van je (sportieve) leven.
Je zult begrijpen dat we vandaag – in het verlengde van deze gedachte – bijzonder trots zijn dat we samen met de KNGU een overeenkomst met Nijntje hebben gesloten. Een wereldwijd kindericoon als Nijntje is als geen ander in staat peuters en kleuters, maar ook hun ouders en grootouders, te leren dat goed bewegen heel belangrijk en vooral ontzettend leuk is.
Ook voor Het Grote Gymfeest is er binnenkort vergelijkbaar nieuws te melden. Van 2 tot en met 5 januari zetten vrijwel alle gymclubs in Nederland hun deuren open om iedereen vanaf 2 jaar - via uitdagende workshops en proeflessen – kennis te laten maken met gymmen, dansen en niet te vergeten freerunning. Rondom deze tweede editie van het Grote Gymfeest zal een nieuwe partner van de KNGU worden bekendgemaakt. Een partnership dat eveneens het belang van een goede start onderstreept.
Deze goede start is niet alleen van belang op het persoonlijke en sportieve vlak, maar zeker ook op ons vakgebied; om een idee naar een merkconcept te kunnen brengen, is het cruciaal de complexiteit te minimaliseren tot de kern. Moeilijke dingen makkelijk en vervolgens werkbaar maken. Als deze basis er eenmaal is, kan het ondernemen beginnen. En dat hebben ze in Beekbergen gedaan!
Daarom een geweldig compliment voor de KNGU organisatie in het algemeen en Jaap Wals en Dagmar van Stiphout in het bijzonder. Zij zijn samen met Epke de verpersoonlijking van KNGU’s merkwaarden: lef, expressie en dichtbij. En lijkt het erop dat de ooit zo bescheiden – en misschien wel suffe en iets te brave – gymsport erin gaat slagen om de moeilijkste oefening uit haar bestaan glansrijk uit te voeren.
Norberth.
PS: in het kader van ‘practice what you preach’ heb ik ondertussen wat bijlessen genomen en zal ik Jaap, Dagmar en Epke binnenkort alsnog het perfecte vogelnestje voorturnen.