Vrouwen in de sport

“Een winnaar is niet altijd de nummer 1”. Deze uitspraak refereert naar Samia Yusuf Omar. De Somalische deed mee aan de Olympische Spelen van 2008, waar ze laatste werd op de 200m. Maar dat zij überhaupt van start ging op de Olympische Spelen was een overwinning. In Somalië wordt sport gezien als iets voor mannen, vrouwen horen niet te sporten. Deelname aan de Olympische Spelen was volgens Samia een ticket om te ontsnappen aan de armoede en het geweld. In 2012 wilde zij opnieuw naar de Olympische Spelen, maar de vluchtelingenboot die haar vanuit Libië, via Italië naar Londen moest brengen haalde nooit de overkant..


SPECOTour 2015: van 5 t/m 12 oktober volgt elke dag een column van één van de verbonden SPECO-docenten.


Vrouwen en sport. We staan er vaak niet bij stil, maar deze combinatie is zeker niet altijd en overal vanzelfsprekend. De ophef die ontstond toen Jennifer Welter als eerste vrouwelijke coach werd aangesteld in het American Football (Verenigde Staten) laat zien dat vrouwen nog altijd moeten opboksen in een wereld die door mannen gedomineerd wordt. Voor vrouwen is geen plaats in een mannensport is slechts één van de vele reacties die op Twitter gegeven werden.

Ook in Nederland golden er jarenlang andere regels voor vrouwen in de sport. Zo moesten vrouwen lange tijd sporten met kleding die het lichaam tot en met de enkels bedekte. De hedendaagse Nederlandse sport kent deze kledingissues niet meer, maar ook vandaag de dag komt het voor dat vrouwen in de sport anders gewaardeerd worden dan mannen. Het is niks, en het zal voorlopig ook niks worden. Tenenkrommend, deze uitspraak van Ronald Waterreus tijdens het WK Vrouwenvoetbal in Canada afgelopen zomer. En Waterreus is niet de enige.  Sport en ook sportmarketing wordt nog wel eens gezien als een mannending. Het mannelijke geslacht is nog altijd in de meerderheid in de sportmarketingklassen. En ook bij sportmarketingbureaus zijn de mannen vaak in overtal. Maar ook in ondertal kun je scoren. 

En gelukkig zijn er genoeg vrouwen in de sport die scoren, die ons trots maken en die Oranje extra kleur geven. Vrouwen met lef en doorzettingsvermogen, powervrouwen. Denk aan Inge de Bruijn, Ireen Wust en Esther Vergeer, maar ook Edith Bosch. Het zijn met name de vrouwen die ons de gouden Olympische medailles bezorgen: Marianne Vos, Ranomi Kromowidjojo, de Nederlandse hockeysters, Anky van Grunsven, Leontien van Moorsel. Afgelopen zomer was het Dafne Schippers die sportgeschiedenis schreef door als eerste Nederlandse een medaille te winnen op de 100m op het WK Atletiek. Ze won zelfs goud op de 200m. De afstand die gelopen werd zonder de Somalische Samia Yusuf Omar. De sport heeft bijzondere vrouwen groot gemaakt.


Hardloopster Samia Yusuf overleed op weg naar de Olympische Spelen in Londen.

SPECOTOUR 2015

Tweede column uit de serie 'SPECOTour 2015'. De SPECOTour is een speciale onderwijsweek voor studenten van de opleidingen SPECO Sport & Media en SPECO Marketing & Management (Fontys Economische Hogeschool Tilburg). Elke dag wordt er ingezoomd op verschillende (actuele) thema's in de sportwereld, waarbij professionals uit het werkveld hun visie en ervaringen met studenten delen. Op SportNEXT wordt in de week van 5 t/m 12 oktober een column van één van de verbonden docenten gepubliceerd, welke inspeelt op de (centrale) thema van de dag. Wil je niets missen van de SPECO Tourweek? Volg dan het Twitteraccount @SPECOTour.


Foto: Flickr (CC) IQRemix