Vrouwen in sportieve kleding: trend en groeimarkt

Vrouwen vertegenwoordigen bij Nike een waarde van 5 miljard dollar en stijgen naar verwachting tot 7 miljard dollar in de komende drie jaar. Voor Nike is de verkoop aan vrouwen een vijfde van totaal 25 miljard dollar en de CEO Mark Parker is laaiend enthousiast over de opkomst van wat hij noemt 'athleisure', sportieve kleding voor het dagelijkse leven.

De populariteit van 'athleisure wear', combinatie van athletic (sport) en leisure (vrije tijd), vloeit door door de Verenigde Staten. In het afgelopen jaar stegen de verkopen met maar liefst 9% tot 35 miljard dollar. "Sportbroeken zijn hip" zegt Parker. De verkoop van broeken daalde na jaren van stabiele groei terwijl de verkoop van sportieve stretchy broeken juist in de lift zit (+12%). Analisten zijn ervan overtuigd dat vrouwen vaker sportieve kleding dragen in het dagelijks leven. Dit komt met name door de aantrekkingskracht van flexibele kleding voor een drukke agenda. "Het is duidelijk dat sportieve kleding impact heeft op de verkoop en inkomsten. Alle merken strijden nu voor dezelfde waardevolle doelgroep, modebewuste vrouwen met een boven gemiddeld inkomen die bereid zijn om premium prijzen te betalen voor dagelijkse kleding."

"Sport ontwikkelt zich: weg van de pure sportomgeving van competitie en winnen, naar de veel bredere context van lifestyle. Dat zie je terug in de maatschappij, sportkleding is alom aanwezig." - Gijsbregt Brouwer

Eerder schreven we hier al over kansen die grote merken zien, Nike liet het woord 'women' maar liefst 21 maal voorkomen bij de presentatie van de financiële cijfers en dat is een stijging van 23%. Toch zijn Nike en adidas langzaam uit de startblokken gekomen waardoor andere merken, waaronder Lululemon (1,6 miljard aan verkopen), een sterke positie hebben weten te veroveren. "Lululemon trekt de kar in de athleisure trend en zien dat vrouwen bereid zijn om 100 dollar te betalen voor een yoga broek die uitstekend past voor de sportschool maar ook de supermarkt en de kinderen ophalen van school" aldus een analist bij Euromonitor. Hij ziet tevens kansen voor tieners en man als groeimarkt.

Lees ook: Vrouwen moeten Nike naar nieuwe hoogte liften

De mode-industrie ziet ook kansen om de markt te veroveren. H&M springt met mode-ontwerpen Alexander Wang op de 'activewear' trein en Beyonce lanceert in samenwerking met Topshop een 'athletic streetwear' kledinglijn. Gijsbregt Brouwer ziet dat de athleisure trend onderdeel uitmaakt van de Sportnext trend desportification 'de ontsporting van de sport'. Alle sportkleding wordt steeds minder specifiek voor sport gebruikt (desportification). "Sport ontwikkelt zich: weg van de pure sportomgeving van competitie en winnen, naar de veel bredere context van lifestyle. Dat zie je terug in de maatschappij, sportkleding is alom aanwezig. Sneakers dragen ze tegenwoordig ook bij multinationals of onder een pak bij een bank. Yogabroeken rukken op in het straatbeeld. Hippe trainingsbroeken - tech pants - zie je steeds vaker in plaats van jeans. Nike zal dit jaar $32 miljard omzetten. Daarmee is het sportbedrijf ook het grootste fashionbedrijf. Veel groter dan H&M, Uniqlo en Zara. Het is niet voor niets dat die bedrijven ook in de sport en atleet endorsements stappen."

Lees alle blogs over: Lifestyle

Bron: Financial Times