Wat kost hardlopen nu precies? De Rekenkamer maakte een vlugge berekening

Een paar schoenen, stevig windjack, hoes voor de smartphone, personal trainer in een app en natuurlijk een kaartje voor de halve marathon. Hardlopen is serious business. Maar wat kost hardlopen nu precies? De Rekenkamer (KRO) ging op onderzoek uit en zette alle kosten in 25 minuten voor je op een rij.

1.6 miljoen hardlopers

In Nederland doen naar schatting meer dan 1.6 miljoen mensen 'aan hardlopen'. Dat zijn 1.6 miljoen belevingen van de hardloopsport en niet iedereen zal zich dus in het overzicht van De Rekenkamer herkennen. Maar het geeft wel een helder overzicht voor wie nu, met de goede voornemens nog vers in het achterhoofd, aan de slag wil. De hardloopsport trekt de kar in de stijging van sportparticipatie, want niets is immers zo laagdrempelig als de hardloopsport. De stad, het park, het strand of de boulevard zijn jouw trainingsveld. Robert Kok, docent Sportmarketing-Sportsponsoring aan de Fontys Economische Hogeschool (waaronder SPECO), beschrijft op hoofdlijnen hoe de hardloopsport zich in de afgelopen 40-50 jaar heeft ontwikkeld.

Lees ook: de vijf sporttrends voor 2015

Voor veel mensen is de beleving dat hardlopen 'gratis' is een belangrijke reden om te beginnen zo komt ook duidelijk naar voren in de aflevering. Een paar goede hardloopschoenen en passende kleding is al voldoende. Nederland kent dan ook honderden hardloopwinkels en het assortiment is ontzettend groot. Na uitgebreid testen valt de keuze op een paar hardloopschoenen van ASICS voor €174,95 waar circa 1500 kilometer op gelopen kan worden. Ongeveer €0,12 per kilometer. Daar komen verschillende accessoires bij (armlampje, hoes voor de smartphone en handschoenen) en brengt de totaalprijs op €635,45. Alles voor een goede gezondheid luidt het credo.

500.000 downloads

Niet iedere hardloper stelt zich een doel, bijvoorbeeld 5 of 10 kilometer lopen, maar de aflevering bouwt logischerwijs op richting de hardloopevenementen en daar zijn afstanden de basis. Voor 5 kilometer zijn gemiddeld 10 lessen nog tegen een tarief van €5 plus een trainingschema voor €10 euro brengt het totaal op €60. Hardlopen doen we niet meer alleen maar met een smartphone en een hardloopapp. Hardlopen met Evy, winnaar van de Sport App Awards in de categorie Actief Sporten, is een kleine 500.000 keer gedownload waarvan 325.000 maal in Nederland. Een compleet trainingprogramma kost daar €3,59.

Lees: het verhaal achter de hardloop-app Hardlopen met Evy

De app Hardlopen met Evy is ontwikkeld door EnergyLab, tegenwoordig ook gevestigd in het sport, marketing en media centrum SX in Eindhoven. Het van oorsprong Belgische bedrijf maakt onderdeel uit van het sportmarketingbureau Golazo Sports, sinds afgelopen jaar organisator van onder andere Marathon Rotterdam en Marathon Eindhoven. Het bedrijf heeft een flink aantal overnames gedaan (negen in totaal met minimaal nog vier op de planning) en maakt zodoende een stormachtige groei door in Nederland maar helaas wilde Golazo niet op camera reageren. In totaal zijn er jaarlijks 2050 hardloopevenementen en dat komt neer op 39 evenementen per weekend. De vraag is dan ook groot, kaarten zijn soms binnen een half uur uitverkocht. De Zevenheuvelenloop wordt aangehaald als voorbeeld. Een hardloper brengt gemiddeld €35 op (bestaande uit inschrijfgeld, t-shirt en een medaille). Zelden draait deelname nog om een snelle tijd, de beleving is belangrijk. Ook de conceptruns komen aan bod.

Hardloopeconomie: €680 miljoen 

Het totaalplaatje: €174,95 voor hardloopschoenen, €60 voor het trainen, €3,59 voor de app en tot slot deelname aan een wedstrijd voor €36,70 brengt het totaal op €275,24 per persoon per jaar. Dit bedrag maal 1.6 miljoen hardlopers komt uit op €440 miljoen. Optioneel is €150 aan kleding en dat brengt de hardloopeconomie, aldus De Rekenkamer, op ruim €680 miljoen.

Wat vinden jullie van de berekening? Deel ze in de reacties. Klik op de onderstaande afbeelding om naar de aflevering te gaan.