Wereldtoppers lovend over ‘next level’ wearable in sport: Zepp

Sportclubs en sporters zijn constant op zoek naar nieuwe manieren om de prestaties te verbeteren. Draagbare technologie is de laatste jaren aan een opmars bezig in de (top)sport en de gegevens die werden vergaard door bijvoorbeeld GPS-systemen hielpen Duitsland aan de wereldtitel en leverden de Golden State Warriors de NBA-titel op. Tot nu toe werden de wearables met name door de sporter zelf gedragen, maar Zepp Labs heeft een sensor ontwikkeld die kan worden vastgemaakt aan bijvoorbeeld een tennisracket of honkbalknuppel. Het apparaat wordt al gebruikt door diverse wereldtoppers en zou de manier waarop (top)sporters trainen, drastisch kunnen veranderen.

We hebben tegenwoordig bijna allemaal wel een app, een horloge of een ander slim apparaat dat onze sportieve activiteiten bijhoudt. Meten is weten en data worden steeds belangrijker voor sporters. Het werd door Gijsbregt Brouwer in zijn blog Vijf sporttrends voor 2016al voorspeld: apps die data niet alleen meer registreren, maar ook daadwerkelijk mensen gaan coachen. Zo ontwikkelde Samsung de IOFIT, een sportschoen die is uitgerust met sensoren en versnellingsmeters en de gebruiker gedetailleerde informatie geeft over de manier waarop fitnessoefeningen worden uitgevoerd of hoe je golfswing eruit ziet. En ook de sensor van Zepp is een goed voorbeeld van een apparaat dat niet alleen maar meet. Maar deze trend is al langer gaande. Met name professionele sporters en profclubs beginnen de mogelijkheden die draagbare technologie biedt steeds meer te benutten.

ZIE OOK: Slimme sportschoen van Samsung geeft direct feedback op je sportprestaties - Blog 27 februari 2016

Ajax

Zo staat sinds de zomer van 2011 op het trainingscomplex van Ajax het adidas MiCoach Performance Centre. De hypermoderne sportzaal stelt de Amsterdamse club in staat om analyses te maken van zowel individuele spelers als van teams. Ook wereldkampioen Duitsland werkt nauw samen met adidas. Alle trainingen van Die Mannschaft  werden tijdens het WK van 2014 in Brazilië vastgelegd met het adidas miCoach elite Team System. Duitsland werd overtuigend wereldkampioen in Brazilië en dat werd voor een deel toegeschreven aan de goede fysieke gesteldheid van de spelers.

Ook in het basketbal speelt draagbare technologie een steeds grotere rol. De NBA financierde vorig jaar zelfs een eigen onderzoek naar draagbare GPS-systemen, met als doel dat de spelers in de Amerikaanse basketbalcompetitie minder vaak geblesseerd zijn en de competitie het hele jaar door aantrekkelijk blijft voor fans en sponsors, wat uiteindelijk weer tot meer inkomsten moet leiden. Andre Iguodala, speler van de Golden State Warriors en MVP van de NBA Finals in 2015, stelde zelfs dat draagbare technologie voor een belangrijk deel had bijgedragen aan het winnen van de titel vorig jaar. En uit onderzoek bleek inderdaad dat de Warrios gedurende het seizoen het minste last hadden van blessures en het fitste team in de NBA waren.

Hoe werkt het?

Het is duidelijk dat wearables al een belangrijke rol spelen binnen de sport, maar Zepp Labs lijkt het gebruik van data naar een hoger niveau te tillen. Het Amerikaanse bedrijf heeft een sensor ontwikkeld die je kunt gebruiken voor diverse sporten. Het apparaat is groen van kleur en klein genoeg om tussen je duim en wijsvinger vast te houden. De sensor kan eenvoudig vastgeklikt worden op een golfclub, tennisracket, honkbal – of softbalknuppel, zonder dat het in de weg zit. Nadat de sensor is aangebracht, download je de gratis applicatie op een smartphone of tablet. Het apparaat wordt dan gesynchroniseerd met de app via bluetooth en de app toont daarna alle informatie die het ontvangt van de sensor. Het analyseert onder meer de hoek waarin iemand bijvoorbeeld een golfclub of honkbalknuppel vasthoudt of laat zien waar je de bal op het tennisracket hebt geslagen en de hoeveelheid spin die je aan de bal geeft.

3D-technologie

Wat de sensor van Zepp onder meer onderscheidt van andere wearables is de geavanceerde 3D-technologie. Dat stelt de gebruiker in staat om zijn eigen beweging tot in detail en vanuit allerlei hoeken terug te kijken op een smartphone of tablet. Een tennisser krijgt bijvoorbeeld meer inzicht in zijn sterktes en zwaktes: hoe vaak raakte de tennisser de bal precies op het juiste moment met zijn forehand, backhand en service. Hoe snel bewoog hij of zij het racket toen de speler aanlegde voor een backhand en hoe lang duurt het voordat het racket de bal raakt op het moment dat je de bal omhoog gooit om te serveren. Met deze informatie kunnen sporters (en hun coaches) tot in detailniveau alle aspecten van hun spel analyseren. Bovendien onthoudt de app alle slagen en is zo precies terug te vinden op welke momenten de tennisser de bal het beste raakte.

Wereldtoppers lovend

Om de sensor te promoten, is Zepp samenwerkingen aangegaan met diverse wereldtoppers in verschillende takken van sport. De Canadese tennisser Milos Raonic (nummer 13 van de wereld) is één van de uithangborden van het Amerikaanse bedrijf. Daarnaast maken onder meer de in Amerika zeer bekende honkballers Mike Trout (Los Angeles Angels) en David Ortiz (Boston Red Sox) gebruik van de sensor en ook golfers Brendan Steele en Keegan Bradley zijn lovend over het apparaat. Bovendien kun je video’s van deze wereldtoppers in de app bekijken en de kunst bij hen afkijken. 

Tot dusver is de sensor alleen nog maar beschikbaar voor golfers, tennissers, honkballers en softballers. Maar het lijkt een kwestie van tijd voordat andere sporten volgen en het verschil tussen winst en verlies, een titel of de tweede plek en lijfsbehoud of degradatie wordt gemaakt door gegevens die verzameld zijn met draagbare technologie.