Wie bokst er nog?

Niet de “Thriller in Manilla” of de “Rumble in the jungle”, maar simpelweg Mayweather tegen Pacquiao is het affiche dat het duurste gevecht ooit zal worden. Op 2 mei, in het MGM Grant Hotel in Las Vegas staan de enige twee namen in boxen die er echt toe doen op dit moment tegenover elkaar in de ring. Niet alleen de cynicus, maar ook de gewone boxliefhebber, beaamt dat dit gevecht vijf jaar te laat komt. Pacquiao is 36 en Mayweather is 37 en zal tijdens het gevecht 38 zijn. Niet echt de leeftijd om topfit te zijn als boxer, tenzij je de sprookjes van Rocky gelooft. 

De toegang tot de betaal-televisie-uitzending van de wedstrijd kost $ 75 of $ 100 als je HD wilt kijken. De wedstrijd met het hoogst aantal betalende kijkers had tot nu toe 2,5 miljoen kijkers. Mayweather-Pacquiao zal dit aantal doen verbleken. Laten we van 3 miljoen kijkers uitgaan die gemiddeld $ 80 betalen, dan zitten we al op $240 miljoen. Daar komt nog minimaal $ 20 miljoen aan tickets tot de venue zelf bij. Advertenties, sponsoring en endorsment deals zullen ook nog $ 10 miljoen opleveren. Er zijn ook flinke kosten, laten we die ruim begroten op $ 20 miljoen, dan houdt de organisatie nog steeds $ 250 miljoen over. Daarvan gaat een deel naar de twee zenders (CBS Showtime en HBO) en het management van beide boksers (Mayweather heeft zijn eigen managementbureau). Maar het grootste deel gaat naar de boksers zelf: 60% ($120 miljoen) naar Mayweather en 40% ($80 miljoen) naar Pacquiao. Floyd “money” Mayweather doet zijn bijnaam eer aan en is best verdienende sporter van 2014 (105 miljoen dollar volgens Forbes) en verdient dit jaar op alleen 2 mei al meer dan in heel 2014. 

Boxing is big business. Toch is niet vreemd om te stellen - om de flauwe woordspeling toch maar te gebruiken - dat boksen in de hoek zit waar de klappen vallen. Boksen bestaat als sport bijna niet meer. Er is nauwelijks media-aandacht voor boksen. Op de Olympische Spelen speelt de sport zich af in de coulissen. Er zijn maar een paar helden die of de 40 naderen of die burgemeester van Kiev zijn. Kinderen gaan niet meer op boksen, want het is bij geen enkele sport zo duidelijk dat de klappen op je hoofd permanente hersenschade veroorzaken. 

Toch ligt de oorzaak voor het kwijnend bestaan van de bokssport vooral bij de bokssport zelf. De sport is altijd alleen maar bezig geweest met zo veel mogelijk geld verdienen. Boksen verdween al in de jaren 70 achter de decoder en heeft sindsdien geen “mass appeal” meer gehad. Helden en fans ontstaan niet in een afgesloten omgeving. Laat dat een les voor andere sporten zijn.

Met dank aan: SportAmerika #9