‘Wij zijn allemaal Anne Frank’ toont (ook) de kracht van sport

De aanhang van voetbalclub Lazio Roma staat bekend om zijn antisemitisme en racistische opvattingen. Afgelopen weekend tijdens de wedstrijd tegen Cagliari misdroegen de fans zich opnieuw, ditmaal door stickers te tonen met daarop de afbeelding van Anne Frank in een shirt van rivaal AS Roma. Onder andere de Italiaanse voetbalbond treedt hiertegen op en maakte dinsdag bekend dat er komend weekend een minuut stilte wordt gehouden en een fragment uit het dagboek van Anne Frank geciteerd. De Italiaanse voetbalwereld komt samen om een statement te maken.

De stickers met daarop de afbeelding van Anne Frank doken samen met spandoeken zondag op bij de wedstrijd van Lazio Roma tegen Cagliari. De stickers, werden aangetroffen op de glazen wanden, muren en toiletten van het Stadio Olimpico. Hier spelen zowel Lazio als AS Roma hun meeste wedstrijden. Tijdens het duel zongen de fans ook antisemitische slogans.

De acties van de 'supporters' werden hard veroordeeld in Italië. Lazio-voorzitter Claudio Lotito beloofde beterschap en bezocht een synagoge in Rome. Hij kondigde aan dat de Romeinse club jaarlijks een reis naar Auschwitz gaat organiseren met tweehonderd jonge fans om hen 'op te voeden en ervoor te zorgen dat ze de geschiedenis nooit vergeten'. Bovendien dragen de spelers van Lazio als statement woensdag tijdens de warming-up voor het duel met Bologna een shirt met de afbeelding van Anne Frank.

De Italiaanse voetbalbond geeft ook een krachtig signaal door voor aanvang van alle voetbalwedstrijden in Italië een minuut stilte te vragen. Dat begint dinsdagavond als Internazionale-Sampdoria op het programma staat. Daarnaast zal de volgende passage uit het dagboek van Anne Frank worden voorgelezen: "Ik zie hoe de wereld langzaam steeds meer in een woestijn herschapen wordt, ik hoor steeds harder de aanrollende donder, die ook ons zal doden, ik voel het leed van miljoenen mensen mee. En toch, als ik naar de hemel kijk, denk ik, dat dit alles zich weer ten goede zal wenden, dat ook deze wreedheid zal ophouden, dat er weer rust en vrede in de wereldorde zal komen."

Eerbetoon

Eerder op dinsdag plaatsten Italiaanse voetbalclubs en dagbladen al een eerbetoon aan Anne Frank. De acht grootste kranten van Italië zetten als reactie op de rel rondom de fans van Lazio op hun voorpagina een afbeelding van Anne Frank in shirts van de zes grootste voetbalclubs van het land. Met het initiatief willen zowel de kranten als de voetbalclubs stelling nemen tegen antisemitisme.

Het initiatief ging op social media vergezeld met de hashtag #siamotuttiannafrank, 'wij zijn allemaal Anne Frank'.

Antisemitisme en racisme is (in bepaalde delen van) Italië nog steeds een groot probleem. Met name in het voetbal komt dit helaas regelmatig tot uiting. Maar uit iets slechts kan ook iets goeds geboren worden. En dat lijkt nu het geval in Italië. Door de massale aandacht voor Anne Frank komen honderdduizenden, zo niet miljoenen jongeren in aanraking met haar gedachtengoed. Zullen ze verhalen horen en zien over haar en de Tweede Wereldoorlog. En zien de jongeren hoe hun helden – de voetballers -  zich uitspreken tegen racisme en antisemitisme. 

Daar kan geen marketingcampagne tegenop.