Yoga is de ideale warming-up voor Oranje

Een vertrouwd beeld op de training: de spelers van het Nederlands elftal doen bij de warming-up Yoga. Yoga? Yoga Ja. De snelstgroeiende sport in Nederland is ook onder topsporters populair. Niet alleen vanwege voor fysieke fitheid maar juist ook voor het mentale aspect. EditieNL maakte een mooie reportage.

Want bij een groeiend aantal topsporters behoort Yoga standaard tot de warming-up en ook het Nederlands elftal is inmiddels een trouwe beoefenaar. Yoga is meer dan rekken en strekken. De oefeningen zorgen voor een fysieke en mentale fitheid. Het Nederlands elftal doet bijvoorbeeld verschillende asana's en voor de wedstrijd doen ze ter ontspanning een zonnegroet. Volgens fysiotherapeut en manueel therapeut Sander Schouwstra helpt Yoga met het vinden van de juiste focus op de wedstrijd.

Bekijk hier de vijf trends voor 2014


Of een team aan Yoga doet is afhankelijk van de coach. Vroeger was Yoga bij voetbal als vloeken in de kerk. Vergeet het zweverige gedoe, rekken en strekken en de kleedkamer in. Van Gaal ziet het belang van Yoga voor ontspanning en focus. Schouwstra vindt het kenmerkend voor de innovatieve coach Van Gaal om met nieuwe elementen het beste uit een team te halen.

Naast topsporters is Yoga in de breedtesport aan een opmars bezig. Begin dit jaar kreeg Yoga de titel 'snelstgroeiende sport' (meer dan 600.000 beoefenaars in Nederland) waarbij mannen de drijvende kracht zijn. Gekscherend wordt het daar Bro-ga genoemd (bro = brother). De conclusie: Yoga wordt/is mainstream.

Bekijk hier de reportage van Editie NL over Yoga