Ziggo wil fans dichter bij clubs brengen met e-battle tussen Ajax en PSV

Ajax en PSV zijn voorlopers op het gebied van eSports. Zo hebben ze dit jaar als eerste clubs in Nederland officieel een eSporter gecontracteerd. Op initiatief van Ziggo gaan Ajax en PSV daarom ook buiten het voetbalveld het gevecht met elkaar aan. Op zondag 18 december vindt in de Amsterdam ArenA de allereerste e-battle tussen twee Nederlandse topclubs plaats.

De wereld van eSports groeit snel. Veel wedstrijden trekken online al tienduizenden bezoekers. Professionele eSporters verdienen met gamen hun geld via toernooien en een wereldwijde ranking. Ook voetbalclubs hebben de potentie van online gaming ontdekt. Naast Ajax en PSV hebben ook andere Paris Saint-Germain, Schalke 04 en Valencia FIFA-gamers gecontracteerd. Eén van de redenen dat zowel nationaal als internationaal voetbalclubs FIFA-gamers vastleggen, is dat zij op deze manier een jonge doelgroep hopen te bereiken en fans meer willen betrekken bij de club.

Ajax en PSV worden vertegenwoordigd door respectievelijk Koen Weijland en Romal Abdi. Deze twee professionele gamers zullen als coaches fungeren tijdens de e-battle. Beide voetbalteams selecteren via een kwalificatietoernooi een duo dat de club mag vertegenwoordigen op de grote schermen in de Amsterdam ArenA voorafgaand aan de topper in de Eredivisie tussen Ajax en PSV. In het stadion nemen zij het in het spel FIFA17 tegen elkaar op om de winst van de e-battle tussen Ajax en PSV, waarna hun collega’s het overnemen op het echte gras. Er vinden op 18 december dus twee gevechten plaats.

DNA verweven

Erik van Doesselaar, woordvoerder van Ziggo, legt uit waarom het bedrijf het initiatief heeft genomen een e-battle te organiseren. "Zowel Ajax als PSV heeft veel belangstelling voor eSports. Als hoofdsponsor van Ajax zoeken wij als tv- en internetprovider naar activaties die een natuurlijke verbinding hebben met ons bedrijf. Voor eSports is een goede internetverbinding onmisbaar, dus past het organiseren van een e-battle goed bij ons. Bovendien staat de gamewereld soms een beetje op zichzelf en dit is een mooie manier om die wereld te verkennen."

Ziggo ziet de topper tussen Ajax en PSV als een kans om supporters uit te nodigen voor een onderlinge strijd op dit vlak. "De voorrondes vinden plaats in de Koninklijke Lounge in de ArenA en de Frits Philips Lounge in het Philips Stadion. Op die manier willen we de fans echt dichter bij de clubs brengen. Het DNA van zowel Ajax als PSV zit verweven in deze competitie. Dit initiatief is vooral een fanactivatie. Ik merk al enorm veel enthousiasme bij alle partijen", aldus Van Doeselaar.

Fans van beide ploegen kunnen zich tot maandagavond 22:00 inschrijven om hun eigen ploeg te vertegenwoordigen op www.ziggo.nl/ebattle. Zowel de selectiewedstrijden als de finale zullen worden uitgezonden via www.twitch.tv/ignbenelux. De finalewedstrijd is ook te zien via Ziggo Facebook Live.