Volg de Tour in 3D met Cycling the Alps

Met de Tour de France in volle gang is de liefhebber opzoek naar de beste manieren om de Tour te beleven. Het liefst zo dichtbij de renners als mogelijk. Voelen wat zij voelen, zien wat zij zien en horen wat zij horen. Nadat Jesse Scholtes eerder al vijf manieren uiteenzette om de tour te beleven/volgen moeten we daar nu een nieuwe mogelijkheid, genaamd Cycling the Alps, aan toe voegen. Cycling the Alps geeft je via een 3D beeld en Streetview een idee hoe zwaar het is om een etappe te rijden. Vorig jaar ging Cycling the Alps online en met de Tour in volle gang is het een mooie tijd om de oprichter – Dennis Wegewijs – de hemd van 't lijf te vragen.

Hoe is het idee voor Cycling the Alps onstaan?
" Drie jaar geleden had ik een idee met mijn vrienden alle alpen passen te fietsen. Vanwege familie, job en de afstand naar de alpen zullen we hier nog mee bezig zijn als we 75 zijn. Ik ben toen ook begonnen dit in een blog te beschrijven. Eerst was het een simpel blog en toen begon ik al voor de volgende keer dat we zouden gaan fietsen alle info te verzamelen die er over de pas te vinden was. Ik moest veel internet websites bezoeken en Google Earth gebruiken om een beetje een idee te krijgen hoe zwaar de pas zou zijn. Al die info over een pas begon ik toen ook te verzamelen op mijn blog. Op een gegeven moment was ik daar niet meer tevreden mee en stootte ik op Google Web Toolkit. Ik begon het te gebruiken en met all API's die google ter beschikking stelt kon ik iets moois programmeren. "

Hoe is de ontwikkeling verlopen? Hoe verloopt de Tour de France als testcase?
" In Juli 2010 ging cyclingthealps in deze vorm online. Daarna ging het behoorlijk snel in November 2010 werd in America de Chrome Webstore geopend en ik heb cyclingthealps meteen aangemeld. Google vond dat zo mooi dat ik een featured App ben geworden. Vanaf toen kwamen er steeds meer ideeen en ging ik me vooral op de UCI world tour concentreren. Steephill was de eerste met wie ik ging samenwerken begon met "Paris Nice" en hij maakt op dit moment ook het meeste gebruik van cyclingthealps. Maar tijden de Giro gingen al meer websites gebruik maken van cyclingthealps. Kijk hier voor een overzicht. http://sites.cyclingthealps.com/worldtour/ Dat ging behoorlijk goed en toen besloot ik alles op de Tour te zetten en toen is deze website ontstaan. Nu hoop ik erop dat zoveel mogelijk mensen, websites en blogs ervan gebruk gaan maken maar ik vind het moeilijk om het bekent te maken. Van 100 bezoekers in November 2010 zijn het er nu 4000 per dag."

Waar ligt de kracht van Cycling the Alps?
De kracht ligt bij de usability; een Full screen belevenis waar iedereen mag er gebruik van maken. Als er nieuwe features uitkomen kan ik die met een beetje coderen heel makkelijk implementeren. Verder kan ik het uitbreiden naar andere sporten zoals wintersport, bergbeklimmen etc

Welke reacties krijg je vanuit de community?
Nog weinig reacties maar die reactie die ik krijg zijn super positief en daarom ga ik er ook mee verder.

Welke unieke beleving biedt Cycling the Alps t.o.v. andere media? (zoals aangegeven in de blog van Jesse) 
" Alle websites die iets met de Tour doen zoals in het blog van Jesse en alle andere doen allemaal hetzelfde. Klassement, Nieuws, (video)highlights, Rijders profielen, Etappekaarten Cycling the Alps laat op een hele andere manier de mensen de klimmetjes in de tour hartsitkke mooi beleven. Iedereen krijgt er echt een gevoel voor hoe zwaar, hoe lang en hoe mooi zo een klim is. Dat doet geen andere website daar ben ik unique. En alle andere websites mogen dat gerbuiken. "

Wat is het verdienmodel achter Cycling the Alps?
" Ik heb een familie en daarom werk ik voltijd. Het is een hobby en ik heb een adsense advertentie rechts onder geplaats maar daar verdien ik geen geld mee. Ik zou op zich dit soort websites voor andere bedtrijven kunnen maken en daar geld mee verdienen. "

Hoe zie je Cycling the Alps zich in de toekomst ontwikkelen?
" Ik ben altijd bezig met de nieuwste technieken en heb cyclingthealps ook zo gebouwt dat ik makkelijk dingen er aan toe kan voegen. Zodra iets nieuws komt implementeer ik het. Ik hoop dat CTA echt aanslaat en volgend jaar tijdens de tour 100.000 mensen per dag berijk. Dan misschien andere sporten eraan toevoegen en gewoon het portaal voor de alpen worden. (daarvoor is mijn naam alleen niet goed) Maar kijken waar het eindigt ik heb er in ieder geval heelveel plezier in en ik mag 19 November in Berlijn op de Google Developers Days cyclingthealps presenteren. In een grote zaal voor 500 mensen op een groot podium. "