De ontwikkeling van statistieken in het voetbal

De ontwikkeling van statistieken wordt ook in de conservatieve voetbalwereld steeds belangrijker zo meldt Nieuwsuur een aantal dagen geleden. Zowel in de entertainment als het trainersvak worden statistieken meer en meer gebruikt. Hoewel de statistieken voor de kijker uitgebreid aan bod komt wordt de term second-screen niet genoemd. Zijn de statistieken wel nuttig en nauwkeurig? Moeten we over de drempel of blijven we 'ouderwets'? Trainers en experts komen (na 32 minuten) aan het woord. Onder lees meer de belangrijkste conclusies.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Nauwkeurigheid
De basis voor de statistieken wordt gevormd door video-opnames waarmee enigszins wordt ingeleverd op de nauwkeurigheid. Volgens Raymond Verheije is het zelfs alleen maar goed genoeg voor de kijker om een indruk te krijgen. Er kan niet aan worden afgeleid of een speler wel of niet fit is.

Spelervolgsysteem
Clubs gebruiken geen video-opnames maar een spelervolgsysteem , een soort harnas, deze werkt veel nauwkeuriger en helpt bij de persoonlijke ontwikkeling van de spelers. Toch blijkt er veel verschil tussen de aanbieders van de technologie te zitten. Co Adriaanse blijft sceptisch en vraagt zich hardop af wat hij met de statistieken aan moet.

Conservatieve FIFA
De enige mogelijkheid om tijdens wedstrijden nauwkeurig te meten is om spelers zendertjes mee te geven, maar de technologie is nog niet dusdanig ontwikkelt dat dit al tot de mogelijkheden behoort. Daarnaast is het zo dat de FIFA het nog niet toelaat om spelers tijdens officiële wedstrijden met technologie uit te rusten.

Recentelijk behandelde we op Sport28 al de Adidas Speedcell, een voetbalschoen uitgerust met een chip om te kunnen meten. Mijn afsluitende vraag is: Wat vindt de FIFA daarvan?